Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konzervatívne Vianoce na oravský spôsob: Poslanec držal najprv pôst a potom štefanská!

Alojz Hlina s dedkom. Zobraziť galériu (3)
Alojz Hlina s dedkom. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Najprv pôst, potom kapustnica bez mäsa a nakoniec štefanská zábava! Také boli vianočné sviatky u Alojza Hlinu. Poslanec zažíval za socializmu zaujímavé Vianoce, nechýbali pritom tradičné rituály na oravský spôsob.

Hlina sa preslávil organizovaním protestov a ostrým vystupovaním v parlamente. Málokto o ňom však vie, ako trávil Vianoce. Poslanec Alojz Hlina zažil ešte za socializmu zaujímavé Vianoce. "U nás Vianoce pred rokom 1989 neboli vždy jednoduché. O veľkých darčekoch sa nedalo hovoriť, boli sme radi, že sme radi, ako sa zvykne povedať. Za socializmu sme niekoľko rokov trávili vianočné sviatky na horskej chate v Nižnej Boci bez televízora. Nebol tam TV signál a ani elektrina, čo bola aj na tú dobu riadna hipsterčina. Aj mi to trochu vadilo, ale potom som si zvykol a po večeroch sme čítavali pri petrolejkách, kúrili v krbe, vonku meter snehu, romantika," rozpráva o svojich Vianociach šéf strany Občania Alojz Hlina.

Malý Alojz (6 alebo 7 ročný) s dedkom tak ako ho nepoznáme.
Zobraziť galériu (3)
Malý Alojz (6 alebo 7 ročný) s dedkom tak ako ho nepoznáme.  (Zdroj: topky)

Sviatky prežíval konzervatívne na oravský spôsob. Na Štefana nevynechal ani štefanskú zábavu, ako sa na správneho pubertiaka patrí. "Čo sa týka zvykov, boli to konzervatívne Vianoce na oravský spôsob. Štedrý deň celý deň prísny pôst a o 6 večer kapustnica bez mäsa, vyprážaný kapor s klasickým zemiakovým šalátom. Prvý sviatok vianočný celý deň doma, len večer do kostola. Na Štefana – to už bol pre pubertiaka zaujímavý deň, večer vždy Štefánska zábava. A také oravsko-liptovské štefánske zábavy vedeli byť poriadne zaujímavé," vyznal sa Hlina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu