Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

NOVA: Smer znemožnil zdravotne postihnutým zapojiť sa do spoločnosti

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci vládneho Smeru-SD znemožnili ľuďom so sluchovým postihnutím a hluchoslepotou rovnoprávne sa zapojiť do všetkých oblastí života spoločnosti, tvrdí hnutie NOVA. Poslanci NR SR tento týždeň nepodporili zákon o komunikačných systémoch pre týchto ľudí.

"Poslanci Smeru-SD nielen nepodporili zákon znižujúci odkázanosť týchto ľudí na štát, ale ukázali aj palec dole rešpektovaniu a uznávaniu základných práv takto postihnutej komunite," napísala v stanovisku odborníčka na sociálne otázky hnutia NOVA Anna Šmehilová. Europoslankyňa a podpredsedníčka NOVA Jana Žitňanská vyjadrila ľútosť, "lebo zákon nebol o politike, ale v prospech skupiny týchto ľudí a ani by nenabúraval štátny rozpočet".

V zákone z dielne Daniela Lipšica išlo o to, aby mal každý človek možnosť dorozumieť sa bez problémov. Právna norma otvárala škálu viac ako 10 komunikačných foriem a dávala možnosť ich kombinovať, čím by si človek mohol vytvoriť vlastný komunikačný systém. Podľa návrhu sa mala pod komunikačným systémom rozumieť kombinácia dvoch alebo viacerých komunikačných foriem, ktoré osoby so sluchovým postihnutím a osoby s hluchoslepotou používajú na komunikáciu. Mali byť založené na slovenskom jazyku alebo slovenskom posunkovom jazyku.

Komunikačné formy mali byť podľa zákona slovenský posunkový jazyk a ten aj v taktilnej forme, posunková slovenčina rovnako aj v taktilnej forme, prstová abeceda tiež v taktilnej forme, odzeranie, taktilná forma odzerania, prepis hovorovej reči, Lormova abeceda, daktylografika a Braillovo písmo s využitím taktilnej formy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu