Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Starý plat, nový primátor: Koľko mesačne zarobí Nesrovnal ako hlava Bratislavy?

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nový bratislavský primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý, odišiel z SDKÚ-DS) bude zarábať mesačne 4503 eur. Noví mestskí poslanci mu dnes určili rovnaký plat, s ktorým končil už dnes bývalý primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Primátorovi patrí tento rok minimálny mesačný plat vo výške 2950 eur. Vypočítava sa súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a príslušného násobku. Priemerná mzda za minulý rok bola na úrovni 824 eur a Nesrovnal je zaradený v deviatej platobnej skupine podľa počtu obyvateľov s násobkom 3,58. Mestské zastupiteľstvo však môže minimálny plat zvýšiť až o 70 percent. 

"Nesrovnal preberá mesto tak, ako ho Ftáčnik zanechal a mal by začať na rovnakom plate," argumentoval dnes Jozef Uhler, predseda klubu zloženého zo strán SDKÚ-DS, Sieť a nezávislých. 
To, že Nesrovnal nedostal zatiaľ iba základný plat, sa však nepáčilo Milanovi Vetrákovi (Bratislavský klub). "Nie je štandardom, že sa od prvého dňa dáva nejaké zvýšenie platu alebo odmena, to sa dáva až po nejakom čase. Ešte nevieme, ako sa bude primátor vo funkcii správať a už mu budeme dávať odmenu," uviedol Vetrák. Nakoniec bol však sám, ktorý hlasoval proti, zvyšných 41 poslancov plat vo výške 4503 eur odobrilo.

Platové pomery šéfov samospráv upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Primátorov plat musí podľa zákona mestské zastupiteľstvo prerokovať raz ročne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu