Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podľa prieskumu by parlamentné voľby vyhral Smer: Prevalcoval by aj SaS, NOVA a SDKÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici novembra, vyhral by ich vládny Smer-SD. Stranu by volilo presne 34 percent opýtaných a získala by tak 73 kresiel v národnej rade. Do parlamentu by sa naopak nedostali strany SaS, NOVA ani SDKÚ-DS. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý urobila v dňoch 4. až 12. novembra agentúra Focus. Pýtala sa 1064 respondentov, informoval Martin Slosiarik z agentúry.

Strana, ktorú by ako druhú volilo najviac ľudí, je Sieť. Tú v prieskume označilo za svoju voľbu 12,5 percenta opýtaných. Politici za Sieť by v národnej rade sedeli na 26 stoličkách. Tretia skončila KDH s 8,8 percentami a 19 kreslami. Do parlamentu by sa dostali ešte aj OĽaNO (7,8 percenta, 17 kresiel) a Most-Híd, ktorý by volilo presne 7 percent opýtaných respondentov. Most-Híd by tak získal 15 kresiel.

Za dverami národnej rady by už však ostali SNS aj SMK, ktoré získali rovnako, po 4,6 percenta hlasov, taktiež SaS (4,3 percenta), SDKÚ-DS (4,2 percenta) a NOVA (2,4 percenta). Nasledujú strany KSS (2,2 percenta), TIP (2,1 percenta), ĽS Naše Slovensko (1,5 percenta), Strana zelených (1,5 percenta), Národ a spravodlivosť - NS (1,3 percenta), Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska (0,7 percenta) a 0,5 percenta opýtaných by volilo iné strany.

Spomedzi opýtaných voličov by 18,1 percenta respondentov nešlo voliť a 14,8 percenta odpovedalo "neviem", resp. "nechcem odpovedať". Výberovú vzorku tvorilo 1064 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu