Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SDKÚ vo veľkej kríze, stranu opúšťajú viacerí členovia

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS začali opúšťať viacerí členovia strany. Po tom ako oznámil odchod poslanec NR SR Martin Fedor, ktorý bol aj trenčianskym krajským predsedom SDKÚ-DS, odchádzajú ďalší. Zo strany vystúpil jediný primátor SDKÚ-DS v Trenčianskom kraji Štefan Škultéty, ktorý bol v sobotu opätovne zvolený za primátora Trenčianskych Teplíc.

V kraji zanikli viaceré stranícke organizácie. Spolu so Škultétym odišli aj ostatní členovia strany v tomto meste. Miestny zväz sa rozpadol v Prievidzi, v Partizánskom zo strany vystúpila väčšina členov. SDKÚ-DS mala doteraz v Trenčianskom kraji približne 350 členov.

Odchod členov strany sa začal už aj v Bratislave. Zo strany odišla dvojica bývalých hovorcov Michal Lukáč a Martin Maťko. Maťko donedávna pôsobil ako poslanecký asistent Pavla Freša. V súčasnosti je asistentom Fedora. Z SDKÚ-DS vystúpil aj šéf Kancelárie verejného ochrancu práv Marián Török, ktorý kandidoval za SDKÚ do parlamentu a v minulom volebnom období pôsobil ako tajomník poslaneckého klubu SDKÚ-DS v parlamente. 

Vo štvrtok večer rokoval mestský koordinačný výbor SDKÚ-DS v Bratislave. Ako povedal dnes pre jeho člen Ján Bôcik, zo strany zatiaľ nikto neodchádza. „Nikto nevystúpil. Uvidíme čo sa udeje a na základe toho sa zariadime. Nemôžme si však nahovárať, že všetko je v poriadku. Nič nie je v poriadku,“ vyhlásil. Prezídium SDKÚ-DS vo štvrtok rozhodlo, že vnútrostraníckou situáciou sa bude 13. decembra zaoberať ústredná rada strany.

Spôsob voľby Kaníka bol podľa Luciaka spochybniteľný

Spôsob voľby nového pokladníka SDKÚ-DS bol podľa bratislavského krajského predsedu Michala Luciaka veľmi spochybniteľný. Ako povedal Luciak dnes pre agentúru SITA, Ľudovít Kaník bol za predsedu rozpočtového výboru zvolený dvomi pochybnými hlasmi. Luciak upozornil, že Kaník hlasoval aj sám za seba, pritom podľa neho členom prezídia SDKÚ-DS už nebol. Kaník bol členom prezídia ako predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v parlamente, ten sa však rozpadol odchodom Martina Fedora.

Podľa Luciaka Kaník už nebol v čase rokovania prezídia predsedom klubu. Zároveň spochybnil aj hlasovanie predsedu Novej generácie, ktorý podľa neho tiež nebol legitímne zvolený na kongrese mládežníckej organizácie. „Najvyšší výkonný orgán strany musí presviedčať sám seba, kto má byť na rokovaní. Kaník bol zvolený dvomi pochybnými hlasmi. Spôsob voľby bol veľmi spochybniteľný,“ povedal.

Prezídium SDKÚ-DS vo štvrtok zvolilo nového pokladníka strany. Stal sa ním Ľudovít Kaník. Ten bol doteraz predsedom poslaneckého klubu SDKÚ-DS v parlamente. Po odchode Martina Fedora z klubu však zanikol klub i funkcia Kaníka. Preto prišiel o miesto v prezídiu SDKÚ-DS. Ako predseda rozpočtového výboru je ním zas. SDKÚ-DS bola bez pokladníka od septembra. Vtedy sa funkcie vzdal Ondrej Matej. Kaník bol jediným kandidátom.

SDKÚ príde zánikom poslaneckého klubu o viacero výhod

Zánikom poslaneckého klubu SDKÚ-DS príde strana Pavla Freša v parlamente o viacero výhod - účasť na grémiách Národnej rady SR, pravidelný finančný príspevok či rokovaciu miestnosť. Poslanec Martin Fedor, ktorý v stredu ohlásil odchod z SDKÚ-DS aj z poslaneckého klubu strany, nateraz pravdepodobne zostane predsedom parlamentného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Pozície v osobitných kontrolných výboroch sa obsadzujú na základe volebných výsledkov, o stiahnutie Fedora z výboru by musela zažiadať SDKÚ-DS. "O tejto téme sme zatiaľ nediskutovali," povedal poslanec strany Ľudovít Kaník.

Poslanecký klub SDKÚ-DS v parlamente zanikne preto, lebo odchodom Fedora bude mať menej ako osem členov. Vládny Smer-SD v roku 2013 schválil novelu rokovacieho poriadku parlamentu, podľa ktorej poslanecký klub v národnej rade automaticky zaniká, ak má menej ako osem členov. Dovtedy rokovací poriadok hovoril iba o tom, že podmienkou na vznik poslaneckého klubu je najmenej osem zákonodarcov, žiadnym spôsobom však presne nedefinoval zánik takéhoto klubu.

Keď sa počas vlády Ivety Radičovej v roku 2011 rozpadol poslanecký klub SNS, ústavnoprávny výbor prijal nezáväzné stanovisko, že osem členov poslaneckého klubu je potrebných nielen na vznik, ale aj na jeho existenciu. Vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík napriek tomu poslanecký klub národniarov nerozpustil a do konca volebného obdobia fungoval so siedmimi poslancami. V roku 2001 bola situácia opačná, aj vtedy po rozpade poslaneckého klubu SNS ústavnoprávny výbor nezáväzne rozhodol, že nielen na vznik, ale aj na celú existenciu klubu treba minimálne osem poslancov. Poslanecký klub SNS vtedy zanikol. 

SDKÚ-DS začínalo aktuálne volebné obdobie s 11 poslancami. Koncom roka 2013 odišla zo strany aj z poslaneckého klubu trojica Lucia Žitňanská, Magda Vášáryová a Miroslav Beblavý. Pred letom 2014 vystúpili z SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, v poslaneckom klube však zostali, takže mal potrebných osem členov. Terajším odchodom Fedora poslanecký klub zanikne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu