Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Americká ambasáda si vraj neplní podmienky: Borguľa vyzval Ftáčnika, aby to riešil!

Martin Borguľa
Martin Borguľa (Zdroj: SITA/topky.sk)

BRATISLAVA - Poslanec za Staré Mesto Borguľa vystúpil proti americkej ambasáde, aby si plnila povinnosti. Doteraz tak neurobila a preto sa obrátil na kompetentných, aby situáciu urýchlene riešili.

Podľa jeho slov americká ambasáda ani štyri mesiace po odsúhlasení predĺženia zmluvy o nájme pozemkov, na ktorých stojí bezpečnostný plot na Hviezdoslavovom námestí, neuskutočnila opatrenia, ktorými bolo toto predĺženie podmienené. Podľa uznesenia mala ambasáda odstrániť skladovací kontajner, parkovacie miesta spred budovy veľvyslanectva a začať hľadať nové priestory, kam svoje zastupiteľstvo v budúcnosti presťahuje.

„Zatiaľ bol odstránený len skladovací kontajner. Autá veľvyslanectva naďalej parkujú priamo na námestí. Ambasáda sľúbila uskutočniť aj ďalšie kroky na skrášlenie priestoru okolo bezpečnostného plotu, ktorý špatí vzhľad námestia, a to vybudovať zeleň medzi budovou a námestím. Zatiaľ však stále zostáva len pri slovách“, tvrdí Borguľa s tým, že už od mája sa na úpravách dohodlo zastupiteľstvo.

Preto listom vyzval starostku Tatianu Rosovú, aby dohliadla na situáciu. Tá sľúbila poslať na ambasádu list. Ambasáda zatiaľ odstránila len kontajner, ale skrášľovacie práce pri bezpečnostnom plote nevykonala. Borguľa sa následne obrátil aj na primátora Ftáčnika.

Na včerajšom zasadnutí mestských poslancov vyzval aj v mene starostky Starého Mesta Táni Rosovej primátora Milana Ftáčnika, aby apeloval na Veľvyslanectvo USA uskutočniť opatrenia, ku ktorým sa zaviazalo, v čo najkratšom čase.

V opačnom prípade sa môže stať, že uznesenie, ktorým bolo odsúhlasené predĺženie nájmu pozemkov pre ambasádu na Hviezdoslavovom námestí do augusta 2016, bude zrušené. V prípade, že ambasáda nesplní svoje sľuby, podám návrh na zrušenie uvedeného uznesenia na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva“, uviedol na záver Martin Borguľa.

Americké veľvyslanectvo s kritikov poslanca nesúhlasí. "Sme radi, že sa nám do 8. septembra podarilo premiestniť všetky trvalé parkovacie miesta z pozemku ambasády, čo je oveľa skôr než pôvodný plánovaný termín v polovici novembra. V lete sme taktiež dokončili opravu fasády a okien na budove. Občas sa však stane, že cez deň musíme povoliť krátkodobé parkovanie pri veľvyslanectve našim dodávateľom alebo návštevníkom," uviedla riaditeľka tlačového oddelenia Janelle Luna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu