Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Starom Meste zabojuje o post starostu 5 kandidátov, o poslanca 104

BRATISLAVA - Starostom bratislavského Starého Mesta sa chce stať päť uchádzačov. Toľko ich zabojuje o tento post v novembrových komunálnych voľbách. Do radov staromestských miestnych poslancov sa chce zase zaradiť 104 uchádzačov. Takéto číslo napočítala miestna volebná komisia, uchádzači totiž museli odovzdať svoje kandidátne listiny do nedeľňajšej (21. 9.) polnoci.

O stoličku starostu chce zabojovať súčasná hlava mestskej časti Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Vo voľbách ju podporí päť strán, koaličnú dohodu o volebnej a povolebnej spolupráci uzavreli strany Sieť, SDKÚ-DS, OKS a SZ. Okrem nich Rosová získala podporu aj od Strany moderného Slovenska Milana Urbániho.

Proti Rosovej sa chce postaviť podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, za ktorým je koalícia NOVA, SaS, KDH, Most-Híd a OĽaNO. Tlačové oddelenie strany NOVA dnes informovalo, že koalícia sa rozšírila o stranu KDS a Grendelovi vyjadrila podporu aj SMK. Bojovať o stoličku starostu chce tiež Kristián Straka, ktorý založil občianske združenie Právo na bývanie i novinár Radoslav Števčík. Mestský a miestny poslanec Martin Borguľa, ktorý kandidoval v minulých komunálnych voľbách a skončil ako druhý po Rosovej, sa teraz uchádzať o tento post nemieni. Avizoval, že chce byť len poslancom.

Miestne zastupiteľstvo bude mať v ďalšom volebnom období o osem poslancov viac. Zo súčasných 17 sa ich počet zvýši na 25. Schválilo to v júni staromestské zastupiteľstvo. V zastupiteľstve Starého Mesta môže sedieť 15 až 25 poslancov. Takéto rozmedzie pripúšťa zákon o Bratislave pre mestské časti, ktoré majú od 30.001 do 100.000 obyvateľov. Staré Mesto ich malo ku koncu mája tohto roku 40.719.

Vo voľbách budú poslanci volení v ôsmich volebných obvodoch. Mestská časť je rozdelená do 34 volebných okrskov. Jeden okrsok má mať spravidla 1000 voličov, priemer v mestskej časti je 1058 voličov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu