Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Je Slovensko dôveryhodný partner? Diplomati sa pýtajú už aj členov vlády, tvrdí analytik

Nielen Andrej Kiska čelí otázkam o vzťahu Slovenska k Rusku
Nielen Andrej Kiska čelí otázkam o vzťahu Slovenska k Rusku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nielen prezident Andrej Kiska, ale aj predstavitelia mimovládneho sektora a členovia vlády dostávajú od diplomatov nepríjemné otázky, aký je v skutočnosti postoj Slovenska vo vzťahu k Ruskej federácii.

Podľa odborníka v oblasti obrany a bezpečnosti Jaroslava Naďa z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) je totiž pozícia našej zahraničnej politiky ťažko čitateľná, keďže inak sa vyjadruje premiér Robert Fico a inak prezident. "Diplomati sa pýtajú aj nás, mimovládneho sektora, aká je vlastne pozícia Slovenskej republiky, či je v súlade s ostatnými členskými krajinami EÚ alebo nejakým spôsobom presadzuje parciálne záujmy Ruska a prezidenta Putina, ktoré sú založené na ekonomických krátkodobých výhodách," povedal dnes Jaroslav Naď. "Dostávame priame otázky na to, čo zaznelo, ako zaznelo, ako si to dokážeme vysvetliť a viem, že tieto otázky dostávajú aj členovia vlády na oficiálnych aj neoficiálnych stretnutiach," dodal Naď.

Fakt, že hlava štátu tvrdí, že sankcie voči Rusku sú potrebné a premiér vyhlasuje, že sú nezmyselné, podľa analytika o Slovensku nevytvára veľmi dobrý obraz. Dôveryhodnosť podľa neho zachraňuje náš veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek. "Má vynikajúce meno a vďaka jeho kvalitným postupom je pozícia Slovenska ešte akceptovateľná, ale nič to nemení na tom, že naozaj už aj diplomati akreditovaní u nás alebo aj predstavitelia členských štátov NATO a EÚ sa pýtajú našej diplomacie, aká je naša pozícia, prečo máme odlišné názory a prečo sa názory prezidenta a premiéra ako najvyšších ústavných činiteľov rozchádzajú," ukončil odborník.

Prezident Andrej Kiska v relácii RTVS O 5 minút 12 vyhlásil, že na septembrovom summite NATO vo Walese dostával otázky, či Slovensko smeruje k Ruskej federácii. "Ono to nie je príjemné, keď ja prídem na summit, kde sú prezidenti a premiéri desiatok štátov, našich najbližších spojencov, a začnú mi klásť otázky, čo sa to deje. Ste skutočne súčasťou toho jadra EÚ? Ste súčasťou toho, kde ste alebo máte nejaké proruské smerovanie? Takéto otázky som dostal," povedala hlava štátu.

Tým, ktorí sa pýtali, Kiska odpovedal, aby sa v prvom rade pozeralo na to, aké činy Slovensko spravilo. "Schválili sme všetky sankcie a Ukrajine sme reálne pomohli. Ale opakujem, ak sa niečo schváli, tak premiéri, aj prezidenti všetkých krajín by sa za to mali postaviť," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu