Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lipšic chce počuť dôvody, pre ktoré ÚS pozastavil účinnosť previerok

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (2)
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezaradenému poslancovi Národnej rady SR Danielovi Lipšicovi (NOVA) sa nepozdáva, že Ústavný súd (ÚS) pozastavil účinnosť plošných sudcovských previerok, ktoré sú po novom definované aj v Ústave SR. Je zvedavý na to, ako tento krok ÚS odôvodní.

"Previerky sudcov boli dané priamo do textu ústavy. Takže by ma veľmi zaujímalo, z akých dôvodov boli tieto ustanovenia pozastavené, keďže aj previerky sudcov sú predpokladané novelou ústavy," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Lipšic. Dodal, že mnohým sudcom sa to nemusí páčiť, ale Ústavný súd nestojí nad ústavou. "Je viazaný textom ústavy a nie osobnými preferenciami sudcov ÚS," doplnil.

Lipšicovi samotnému sa sudcovské previerky, ako boli schválené, nepozdávajú, ale rešpektuje rozhodnutie ústavnej parlamentnej väčšiny. Nesúhlasí s tým, aby posledné slovo pri previerkach mala Súdna rada SR. Obáva sa, že tá by mohla rozhodovať na základe sympatií, nie vždy objektívne.

Návrh na Ústavný súd, aby posúdil, či je preverovanie sudcovskej spôsobilosti v súlade s Ústavou SR, podal 1. septembra podpredseda Súdnej rady Ján Vanko. Novozvolená predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková sa k ústavnej sťažnosti pripojila. Ústavný súd ju v stredu (17.9.) prijal na ďalšie konanie a pozastavil účinnosť zmien týkajúcich sa overovania sudcovskej spôsobilosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu