Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mihál odkazuje: Vláda by mala na Vianoce myslieť aj na mladé rodiny s deťmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvému poprázdninovému rokovaciemu dňu v parlamente dominovala téma vianočných príspevkov pre dôchodcov. Novela zákona z dielne vládneho Smeru-SD si vyslúžila kritiku najmä od opozičných poslancov, ktorým sa nepáči, že vláda navrhla zákon prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

V závere rokovacieho dňa 37. schôdze Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS) vláde vyčítal aj to, že pri vianočných príspevkoch nemyslí napríklad aj na rodiny s deťmi alebo matky na materských dovolenkách.

"Veľmi ma mrzí, pán minister, že vyťahujete kartu akéhosi generačného súboja, že čo útočíme na tých dôchodcov. Ak tu spôsobuje niečo medzigeneračný stres, tak je to zavednie vianočného príspevku, pretože dôchodcovia ako poberatelia istej sociálnej dávky, tak oni dostali nárok na to, aby pred Vianocami niečo dostali. Ale kde sú tí ostatní poberatelia dávok, chudobní ľudia, mladé rodiny. Nerobíte nič pre to, aby sa situácia mladých rodín zlepšila," tvrdí Mihál a zároveň sa pýta, kedy plánuje rezort práce zvýšiť napríklad matkám materskú dávku.

Podľa vládnej strany Smer-SD nízkopríjmoví dôchodcovia patria do skupiny ohrozenej sociálnym vylúčením a chudobou, a to najmä počas vianočného obdobia. "Zvýšením sumy vianočného príspevku sa vláda Slovenskej republiky snaží znížiť možné riziko chudoby u tejto skupiny poberateľov dôchodku v uvedenom období," priblížil v pléne zámer novely minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Podľa návrhu novely zákona, ktorú pripravil rezort práce, sa má zvýšiť maximálna suma vianočného príspevku na 87,26 eura zo súčasných 75 eur, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o 12,26 eura. Dôchodcovia by mali dostať aj vyšší jednorazový príplatok k vianočnému príspevku, a to v sume 12,74 eura.

Týkať sa to však má len ľudí s dôchodkom do výšky 396,18 eura. Maximálna suma vianočného príspevku vrátane jednorazového zvýšenia pre dôchodky tak bude 100 eur, nárok naň budú mať tí dôchodcovia, ktorých penzia nepresahuje 198,09 eura.

So stúpajúcou výškou dôchodku sa však výška vianočného príspevku znižuje. Ak bude mať penzista súčet dôchodkov napríklad vo výške 450 eur, vianočný príspevok bude podľa nových pravidiel 41,92 eura. Pri súčasnom právnom stave by dostal 49,81 eura.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu