Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyššie vianočné príspevky prešli do druhého čítania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná rada SR posunula do druhého čítania návrh novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku.

Penzisti s dôchodkom do 396,18 eura majú dostať v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura.

Okrem toho dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka aj jednorazový príplatok k vianočnému príspevku 12,74 eura. Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak dosiahne 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura.

So stúpajúcou výškou dôchodku, resp. úhrnu súm dôchodkov, sa má výška vianočného príspevku postupne znižovať, suma príplatku k príspevku však bude rovnaká až do výšky 396,18 eura. Vyšší vianočný príspevok má dostať približne 784,8 tisíca penzistov. Približne 374 tisíc penzistov s dôchodkom nad 396,18 eura si oproti vlaňajšku pohorší.

Ak ich dôchodok čo i len o jeden cent prekročí spomínanú sumu, nebudú mať nárok na príplatok k príspevku vo výške 12,74 eura. Poškodí im aj zmena vo vzorci na výpočet výšky vianočného príspevku.

Kým vlani sa od maximálnej sumy príspevku odpočítavala desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom, po novom sa má od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku odpočítavať 18 % rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Pri dôchodku 400 eur má byť vianočný príspevok oproti vlaňajšku nižší o 3,89 eura a pri dôchodku 450 eur má ísť o medziročný pokles o 7,89 eura.

Vianočný príspevok dostanú v decembri tohto roka poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov a sociálneho dôchodku, ak suma ich dôchodku nepresiahne 494,40 eura.

Ide o hranicu, ktorá je stanovená ako 60 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2013. Výdavky na výplatu vianočného príspevku majú v tomto roku dosiahnuť 81,3 mil. eur, z toho 10 mil. eur má ísť na jednorazový príplatok k vianočnému príspevku.

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu