Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanec Mihál navrhuje možnosť darovať časť dovolenky kolegovi

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Jozef Mihál (SaS) navrhuje, aby mohli zamestnanci presunúť časť svojej dovolenky na kolegu.

"Zamestnanec by sa mohol solidárne vzdať časti svojej dovolenky v prospech iného zamestnanca, ktorý má vážne rodinné problémy," uviedol opozičný poslanec počas parlamentnej rozpravy k vládnemu návrhu novely Zákonníka práce. S takýmto presunom časti dovolenky na iného zamestnanca by podľa neho musel súhlasiť zamestnávateľ.

Zamestnanec by mohol podľa Mihála darovať svojmu kolegovi len tú časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne. Malo by sa tak stať z "dôvodov hodných osobitného zreteľa". Tieto dôvody by hodnotil samotný zamestnávateľ. Účel dovolenky, ktorým je regenerácia zamestnanca, zostane podľa Mihála zachovaný. Takéto ustanovenie, ktoré nemá na nikoho negatívne dopady, je podľa poslanca za SaS súčasťou pracovného práva vo Francúzsku. 

Poslanec Viliam Jasaň (Smer-SD) chápe pohnútku bývalého ministra práce a sociálnych vecí. Podľa neho by sa však mala nájsť iná forma pomoci pre zamestnanca, ktorý má ťažkú rodinnú situáciu. "Napríklad to dať do kolektívnej zmluvy," povedal. Upozornil na to, že ten, kto sa vzdá časti svojej dovolenky v prospech iného zamestnanca, sa môže o pár mesiacov takisto dostať do rovnako ťažkej životnej situácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu