Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Blížia sa voľby, vyššie vianočné príspevky prerokujú poslanci v skrátenom konaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. Novelu zákona tak parlament môže schváliť už na aktuálnej schôdzi.

Podľa novely zákona majú penzisti s dôchodkom do 396,18 eura dostať v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura. Okrem toho dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka aj jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom má dosiahnuť 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. So stúpajúcou výškou dôchodku, resp. úhrnu súm dôchodkov, sa má výška vianočného príspevku postupne znižovať, suma príplatku k príspevku však bude rovnaká až do výšky 396,18 eura.

Vyšší vianočný príspevok má dostať približne 784,8 tisíc penzistov. Približne 374 tisíc penzistov s dôchodkom nad 396,18 eura si oproti vlaňajšku pohorší. Ak ich dôchodok čo i len o jeden cent prekročí spomínanú sumu, nebudú mať nárok na príplatok k príspevku vo výške 12,74 eura.

Poškodí im aj zmena vo vzorci na výpočet výšky vianočného príspevku. Kým vlani sa od maximálnej sumy príspevku odpočítavala desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom, po novom sa má od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku odpočítavať 18 % rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom.

Pri dôchodku vo výške 400 eur má byť vianočný príspevok oproti vlaňajšku nižší o 3,89 eura a pri dôchodku v sume 450 eur má ísť o medziročný pokles o 7,89 eura.

Na Laššákovej podnet Smer vyradil 10 opozičných návrhov

Vládny Smer-SD dnes na podnet podpredsedníčky parlamentu a predsedníčky poslaneckého klubu vládnej strany Jany Laššákovej vyradil z rokovania 37. schôdze parlamentu desať opozičných návrhov noviel a zákonov. Laššáková navrhla, aby o týchto právnych normách rokoval parlament až po komunálnych voľbách, keďže sa týkajú tejto problematiky.

Vyradené opozičné návrhy presadzovali napríklad zavedenie princípu jeden mandát stačí, teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov alebo verejnoprávnych inštitúcií. Laššáková vyradila aj návrhy, podľa ktorých poslanci vo viacerých funkciách mohli poberať len jeden plat, respektíve aby sa kvórum pre platnosť referenda znížilo z 50 na 20 percent.

Šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD vyhodila zo septembrovej schôdze i novelu, podľa ktorej chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia.

Opozícia postup Smeru-SD ostro odmietla. "To v NR SR nemá obdobu. Žiadam o zvolanie poslaneckého grémia," konštatoval predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. "Ide nielen o porušenie ústavných práv poslancov, ale aj o porušenie rokovacieho poriadku a o politickú nekultúru," povedal predseda KDH Ján Figeľ. Zdôraznil, že Smer-SD doteraz ani nenaznačil, že by mal problém s nejakými predloženými zákonmi, na grémiu sa vôbec nezmienil, že má výhrady k návrhom pre komunálne voľby. "Dnes navrhnete vyradiť 10 bodov, zajtra dvadsať a o chvíľu všetky opozičné," vysvetlil poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc.

Poslanec za SaS Martin Poliačik navrhol vyradiť zo schôdze návrh na skrátené legislatívne konanie o vianočných dôchodkoch. "Na skrátené konanie nie sú legitímne dôvody. A návrh súvisí tiež s kampaňou pred komunálnymi voľbami," konštatoval Poliačik. Smer-SD jeho iniciatívu zamietol.

Vianočný príspevok dostanú v decembri tohto roka poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov a sociálneho dôchodku, ak suma ich dôchodku nepresiahne 494,4 eur. Ide o hranicu, ktorá je stanovená ako 60 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2013. Výdavky na výplatu vianočného príspevku majú v tomto roku dosiahnuť 81,3 mil. eur, z toho 10 mil. eur má ísť na jednorazový príplatok k vianočnému príspevku.

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu