Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nervozita a panika v SDKÚ pred kongresom: Viacerí volajú po výmene Freša!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoriadny kongres SDKÚ- DS už o pár dní bude rozhodovať o predsedovi. Viacerí sa zhodujú na tom, že stranu by už ďalej nemal viesť súčasný predseda Pavol Frešo. V strane totiž vládne nervozita a panika. Zo strany odchádzajú nielen sympatizanti, ale aj členovia. Strana, ktorá kedysi bola lídrom pravice sa dnes pohybuje hlboko pod hranicou zvoliteľnosti do parlamentu.

„Zásadná zmena vedenia, riadenia a fungovania strany je nevyhnutná. Bez zmeny predsedu sa ale nedá uskutočniť,“ vyhlásil pre topky.sk podpredseda strany Viliam Novotný. Potvrdil nám, že stranu opúšťa čoraz viac ľudí. Tí väčšinou smerujú do nového subjektu Radoslava Procházku.

Sám tvrdí, že mimoriadny kongres mal byť zvolaný hneď po Eurovoľbách a nie čakať s ním až na september. Je presvedčený, že „ak preferencie opakovane v rôznych agentúrach klesnú pod 5% - strana by mala prejsť do krízového režimu. Musí rázne pomenovať príčiny a prijímať opatrenia na ich odstránenie.“

Všetkým poslancom SDKÚ – DS sme oslovili k padajúcim preferenciám a aj k výmene predsedu. Kým neoficiálne mnohí dokážu pomenovať problémy a aj sa kriticky vyjadriť na adresu lídra, pri oficiálnom oslovení akoby nemali názor...  alebo všetci dostali príkaz, nič nepovedať. „Preferencie sú indikátorom, ktorý nepreceňujem, ale ani nepodceňujem. Za dôležitú považujem dôveru ľudí vo voľbách. Tie rozhodujú o ľuďoch, ktorí zastupujú občanov,“ povedal podpredseda strany Ivan Štefanec, ktorý už derie lavice v Europarlamente.

Čo sa týka zmeny Freša na poste predsedu opäť sa nevyjadril jasne. Vyhlásil len, že urobí všetko preto, aby sme boli na kongrese a najmä po ňom konsolidovaní a s lepšou ponukou pre našich občanov. Tretí podpredseda strany Martin Fedor rovnako ako predseda Pavol Frešo (ani po sms) si nedali ani námahu, aby aspoň odpísali, že k téme sa vyjadrovať nebudú. 

Šéf poslaneckého klubu Ľudo Kaník najprv nám prisľúbil rozhovor a nakoniec sa nechcel vyjadrovať ani k nízkym preferenciám a ani k výmene Freša. „Preferencie sú veľmi nízke, o predsedovi sa bude hovoriť v rámci strany do konca septembra,“ odpísal zase poslanec Eugen Jurzyca.

 K téme sme oslovili aj piatich poslancov, ktorí z SDKÚ – DS odišli. Poslankyňa Magda Vášáryová tvrdí, že klesajúce preferencie sú len čiastočne chybou Pavla Freša. „Ľudia chcú iný druh strán a aj bez programu. Upadá ODS a mnoho podobných strán okolo nás. SDKÚ - DS bola aj mnoho rokov terčom útoku niektorých médií, ktoré tiež hľadajú stále nejaké iné tváre. Aby nebola nuda, ako vravia,“ dodala Vášáryová.  V strane podľa nej nie je nikto, kto by mohol Freša nahradiť.

„Nevidím nikoho, kto by dokázal urobiť niečo výnimočné,“ vyhlásila. Miroslav Beblavý (dnes už v Sieti) a Lucia Žitňanská, ktorá je podpredsedníčkou Bugárovho Mostu – Híd sa k problémom SDKÚ – DS vyjadrovať nechceli. Nepovažujú to za korektné. Bývalému premiérovi a dlhoročnému lídrovi SDKÚ – DS Mikulášovi Dzurindovi sa nežiada „komentovať vnútropolitické dianie“, odkázal nám po asistentke.

Zhovorčivejší bol exminister financií a ďalší bývalý líder strany Ivan Mikloš, ktorý stranu prednedávnom opustil s Mikulášom Dzurindom. „Z SDKÚ-DS som vystúpil preto, že som nesúhlasil so spôsobom, ako bola strana riadená a ako fungovala. Nechcel som za to ďalej niesť akúkoľvek zodpovednosť a nechcel som byť vťahovaný do vnútrostraníckych sporov a mediálnych hier.“

Otvorene sa k tejto téme vyjadril predseda Mostu – Híd Bélka Bugár. Ten pre topky.sk nedávno povedal: „Keď Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda odišli, povedal som, že je to začiatok konca strany. Pavol Frešo sa na mňa aj nahneval. Môj názor nemusí byť pravdivý, ale tak to jednoducho vidím. Mať dôležitý kongres tesne pred komunálnymi voľbami a ešte k tomu tak, že nikto nevie, kto bude čo podpisovať, nie je sranda. Otázne je, kto všetko sa bude meniť. Nikto nevie, ako  to v strane dopadne. Vyvoláva to prirodzene nervozitu.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu