Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mezenská žiadala o mimoriadnu správu k Ukrajine a odôvodnenie základne NATO

Helena Mezenská
Helena Mezenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V úvode septembrovej schôdze parlamentu poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Helena Mezenská dala návrh uznesenia NR SR.

Národná rada mala požiadať ministra obrany a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí o predloženie správy o súčasnom vývoji na Ukrajine a pádnosti dôvodov vybudovania základne NATO v Poprade. Zároveň Mezenská žiadala o skrátenú lehotu na predloženie správy a to do 15 dní, vzhľadom k akútnosti a naliehavosti tejto otázky.

„Popradčania jednoznačne nesúhlasia s takýmto krokom tejto vládnej moci, pod petíciu sa v priebehu niekoľkých dní podpísali tisíce ľudí. Niektorí občania poukázali aj na už vyvinuté a potichu uskutočňované činnosti v prospech organizácie NATO v Sklennom a aj v iných lokalitách a regiónoch Slovenska,“ poznamenala H. Mezenská. Jej návrh napokon nepodporili vládni a ani opoziční poslanci, podporilo ho iba 13 poslancov.

„Takýto je skutočný záujem našich reprezentantov moci objektivizovať stav veci na Ukrajine a zaoberať sa dôvodnosťou a predpokladanými dopadmi úvah a zásadných rozhodnutí, ktoré môžu byť veľkým rizikom a hrozbou pre občanov Slovenska. Je to ďalší dôkaz, že v našej krajine nerozhodujú o závažných skutočnostiach ľudia, ani demokraticky a objektívne postupujúci poslanci, ktorí sa ich snažia zastupovať, v našej krajine rozhodujú jednotlivci a vysokí vládni činitelia, ktorí si v rozpore s demokratickým riadením štátu uzurpujú všetku moc. Rozhodujú o nás a bez nás, bez toho, aby poznali naše záujmy a spustené iniciatívy, volajúce po mieri a neutralite Slovenska. V obavách o ťaživé dopady z uplatňovanej nedemokratickej autoritatívnej moci o to viac apelujem na občanov, aby sa zomkli a zjednotili v spoločnom postupe za mier a neutralitu Slovenska, aby sa spojili v snahe o zastavenie akýkoľvek úvah ministrov, vlády a prezidenta o budovaní vojenských základní v regiónoch Slovenska.“

Poslankyňa Helena Mezenská nesúhlasí s uskutočňovaním svojvoľných rozhodnutí predstaviteľov moci, ktorí sa neradia so svojimi občanmi, nerešpektujú ich názory a postoje v zásadných otázkach. Podľa nej na základe neobjektivizovaného stavu a situácie na Ukrajine, naša vláda, parlament a celá spoločnosť nie je schopná prijať iné ako jednostranné a propagandistické rozhodnutia.

„Rozhodnutia, ktoré budú iba ďalej vyvolávať a eskalovať napätie v našej spoločnosti a v celej Európe. Je to veľmi nezodpovedný prístup a postup, s ktorým sa ja v žiadnom prípade neviem a ani nemôžem stotožniť.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu