Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ukrajinská gréckokatolícka cirkev obvinila Rusko z priamej intervencie

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

ĽVOV – Ukrajinská gréckokatolícka cirkev dnes obvinila Ruskú federáciu z "priamej vojenskej intervencie". Synoda episkopov Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ktorej dejiskom je Ľvov, podľa tlačovej agentúry APA konštatovala, že tisícky ozbrojených žoldnierov a vojakov prekročili rusko-ukrajinskú štátnu hranicu a priniesli smrť a zničenie.

To sa deje napriek rozhovorom o prímerí a diplomatickému úsiliu o vyriešenie ukrajinskej krízy. V dnes zverejnenom vyhlásení sa tvrdí, že bezprecedentná miera nenávisti a propagandy nemá o nič slabšie účinky ako zbrane hromadného ničenia.

Biskupi síce Rusko nemenujú v texte konkrétne, hovoria v ňom však o "severnom susedovi", o "agresorovi".
Synoda, ktorá pripomenula násilnú a nezriedka nedôstojnú smrť nevinných ľudí, vrátane zostrelenia malajzijského civilného lietadla, sa súčasne vyslovila za mierovú iniciatívu svetového spoločenstva na podporu Ukrajiny apelujúc na svetových lídrov slovami: Zastavte krviprelievanie na Ukrajine! Súčasne pripomenula slová pápeža Jána Pavla II. z vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka v roku 1979, kde vtedajšia hlava katolíckej cirkvi okrem iného povedala: Za vojnu nie sú zodpovední iba tí, ktorí do nej priamo vstúpia, ale aj tí, ktorí neurobia všetko pre to, aby ju prekazili.

K Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi sa hlási podľa jej údajov okolo sedem miliónov veriacich, z ktorých žije asi 1,5 milióna v zahraničí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu