Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenskí potravinári reagujú na zákaz dovozu do Ruska: Pôjdu ceny dole?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odvetvia potravinárstva v SR, ktoré by sa mohli cítiť ohrozené ruským embargom, je veľmi ťažké odhadnúť. Uviedol to prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay v reakcii na hroziace embargo aj voči slovenskej agroprodukcii zo strany Ruskej federácie pre rusko-ukrajinskú krízu.

"Ukrajina produkuje vo významných množstvách všetky komodity potravinárskeho priemyslu. Potraviny vyrábané na Ukrajine sú lacnejšie, a to aj v porovnaní s cenami potravín v Poľsku. Nie je predsa tajomstvom, že slovenskí občania cestujú v rámci cezhraničných nákupov do Ukrajiny," konštatoval.

"Nedokážem odhadnúť, či a o koľko by tieto potraviny boli aj na našich pultoch lacnejšie. Ak už dnes prosperuje obchod s Ukrajinou, tak pre mňa je záhadou, kde sa tieto potraviny predávajú. Keďže v rámci EÚ platí voľný pohyb tovaru, tak dovoz možno uskutočniť cez ľubovoľný členský štát EÚ. V ňom sa môže uskutočniť ďalší stupeň technologického spracovania a ukrajinské potraviny skončia napríklad na našich pultoch pod označením členského štátu únie," upozornil.

Keďže Slovenská republika má jednu z najvyšších DPH na potraviny v rámci EÚ, jej celoplošné zníženie by podľa Poturnaya určite pomohlo zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských producentov. "Zvyšovanie objemov dovozu potravín z Ukrajiny a ich umiestňovanie na slovenských pultoch môže znamenať ďalšie zvýšenie nezamestnanosti v celom agropotravinárskom sektore," zdôraznil.

Pripomenul, že Ukrajina je druhou najväčšou krajinou Európy po Rusku s obrovskou rozlohou obrábanej poľnohospodárskej pôdy. Do Ruska vyváža takmer polovicu svojej produkcie potravín. "V prípade uvalenia embarga na vývoz potravín do Ruska bude musieť Ukrajina hľadať náhradné trhy, na ktoré by svoju produkciu potravín umiestnila. Je veľmi pravdepodobné, že sa obráti na trhy EÚ, kam svoje potraviny vo významných množstvách vyváža už aj v tomto období. V roku 2013 vyviezla Ukrajina do EÚ potraviny v celkovej hodnote viac ako 3,2 miliardy eur," spresnil.

Do únie vyváža Ukrajina podľa prezidenta PKS takmer všetky komodity, napríklad mäsové výrobky, konzervované mäso, hydinové výrobky, konzervované hydinové mäso, spracované ovocie a spracovanú zeleninu, ovocie a zeleninu, tuky a oleje, roztierateľné tuky, nápojov, liehoviny a vína.

"Ak vezmeme do úvahy, že agropotravinársky sektor EÚ stráca konkurencieschopnosť voči tretím krajinám, ako sú USA alebo Brazília, nemožno očakávať, že EÚ dokáže vykompenzovať stratu trhu v Rusku rovnocenným vývozom do iných štátov mimo svojho územia. Všetky tieto opatrenia budú mať za následok deformáciu trhu v agropotravinárskom sektore a tiež možný zánik potravinárskych podnikov, najmä malých a stredných, a teda aj zvýšenie nezamestnanosti. Zníženie DPH na potraviny by aspoň trocha prispelo k cenovej konkurencieschopnosti slovenských potravinárov," zdôraznil.

Vláda SR by podľa Poturnaya mala oveľa razantnejšie obhajovať ekonomické záujmy Slovenska, ako aj záujmy domáceho agropotravinárskeho sektora. "Rusko-ukrajinská kríza nemá so Slovenskom nič spoločné, žiaľ eskalácia sankcií bude mať najväčší dopad na Slovensko," dodal prezident PKS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu