Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico: Zodpovedným krajinám by som umožnil nerátať do deficitu niektoré reformy

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nie je za zmäkčovanie pravidiel Paktu rastu a stability, prijal by ale zmenu ich interpretácie. Pozdávalo by sa mu napríklad, keby rozpočtovo zodpovedné krajiny nemuseli do svojich deficitov zarátať niektoré reformy.

"Keby len časť z vážnych rozhodnutí, ktoré krajina urobí, by sme nemuseli dávať do deficitu, tak by sa nám veľmi ľahko dýchalo. Lebo my chceme na jednej strane predstaviť pozitívny balíček pre ľudí, na druhej strane to musíme rátať... Ľudia si po dvoch rokoch konsolidácie zaslúžia, aby niečo dostali," povedal na dnešnom rokovaní parlamentného európskeho výboru Fico.

Predseda vlády poznamenal, že vláda by chcela predstaviť plošné zníženie odvodov pre nízkopríjmové skupiny ľudí. "Bude nás to stáť 170 miliónov eur, ale chceme to urobiť," uviedol Fico. Európskych kolegov sa podľa vlastných slov pýtal, že keď má krajina chuť takéto niečo urobiť a súčasne je zodpovedná a disciplinovaná v rozpočtovej oblasti, prečo to musí byť za každú cenu súčasťou deficitu. "Prečo to nemôže byť napríklad z deficitu odpočítané?" pýta sa premiér.

S partnermi hovoril aj o tom, či by sa nemohli odrátavať z deficitu veľké investície. Pri tom je však Fico opatrný, vidí veľké riziko podvodov. Avizoval, že viacerí však budú "tlačiť na tému nie zmien pravidiel Paktu rastu a stability, ale skôr hovoríme o zmene interpretácie niektorých ustanovení".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu