Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smeru tečie do topánok, Fico bije na poplach: Bude lepšie, toto všetko sľúbil Slovákom!

Robert Fico Zobraziť galériu (13)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smer sa prepadá, Fico nasľuboval nemožné! To je výsledok dnešného snemu smerákov, ktorý strana zvolala, aby určila ďalšie smerovanie. Premiér Fico neváhal a okamžite zavelil do útoku. Predstavil 15-bodový program, ktorý má zastaviť pád preferencií. Toto všetko nasľuboval!

Ľudia potrebujú po rokoch strádania od sociálno-demokratickej vlády ešte viac. Vo svojom prejave počas dnešného pracovného snemu strany Smer-SD v Bratislave pred 246 delegátmi to vyhlásil predseda strany Robert Fico, ktorý predstavil 15-bodový pozitívny sociálny, ekonomický a finančný balíček. Ak ho snem schváli, bude to záväzný plán s tým, že sa ešte bude komunikovať so sociálnymi partnermi.

"Rozhodli sme sa prijať opatrenia na zlepšenie životnej úrovne ľudí. Tento pozitívny balíček bude stáť okolo štvrť miliardy eur, my si naň trúfame, lebo máme nielen dobrú konsolidáciu, ale zvládli sme aj boj s daňovými únikmi, máme vyšší príjem daní. To sú všetko veľmi dobré správy," povedal Fico na dnešnej tlačovej konferencii po mimoriadnom pracovnom sneme.

Toto všetko nasľuboval Fico:

1. Zvýšenie minimálnej mzdy.
2. Znížiť odvody pre nízkopríjmových zamestnancov a zamestnávateľov. Išlo by o 800-tisíc ľudí.
3. Zavedenie minimálneho dôchodku. Zvýši sa ľuďom, ktorí majú nižší ako je minimálny.
4. Zvýši sa vianočný príspevok.
5. Dočasný súbeh mzdy a dávok v hmotnej núdzi.
6. V priebehu rokov 2015 a 2016 by mala klesnúť cena plynu o dvojciferné číslo.
7. Rozšírenie kapacít jaslí a škôlok.
8. Zvýšenie zľavy pri cestovaní vlakom do práce o 50%.
9. Študenti a dôchodcovia by mali mať železničnú dopravu zadarmo.
10.Študenti pracujúci na dohodu by mali mať úľavy.
11. Zvýšenie príspevku asistentom zdravotne postihnutých žiakov na školách.
12. Podpora praktického vzdelávania.
13. Podpora malých podnikateľov, ktorí nemajú dostatok kapitálu na rozbeh svojich nápadov.
14. Daňové úľavy, ktoré majú podporiť výskum a vývoj.
15. Možnosť zaplatiť DPH až po prijatí faktúry.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook)

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook)

Balíček okrem iného obsahuje historicky najvyššie zvýšenie minimálnej mzdy, zníženie odvodov pre kategóriu stredno- a nízkopríjmových zamestnancov, zavedenie minimálneho dôchodku, zvýšenie vianočného príspevku, dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi, pokles cien plynu pre domácnosti v roku 2015 a 2016 o dvojciferné číslo, ako aj rozšírenie kapacít jaslí a škôl približne pre 20.000 detí ročne.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Smer-SD tiež má záujem zvýšiť zľavy pri cestovaní vlakom do práce z 35 na 50 percent, zaviesť vlakovú dopravu zadarmo pre všetkých dôchodcov a študentov základných, stredných a vysokých škôl od januára 2015, rozšíriť študentské odvodové úľavy pri práci na dohodu, podporiť asistentov učiteľov pri zdravotne postihnutých žiakov, podporiť praktické odborné vzdelávanie, zaviesť daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja, ako aj zaviesť možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru. "Tento balíček je pripravený na základe zvládnutej konsolidácie a lepšieho výberu daní," vysvetlil Fico.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Smeru-SD a premiér pripomenul, že jeho strana stále vládne v období hlboko poznačenom finančnou a hospodárskou krízou. "Aby sme udržali normálny chod štátu, museli sme spoločne na úrovni EÚ a SR prijať bezprecedentné rozhodnutia. Ak by Európa spoločne s členskými štátmi nepristúpila k týmto rozhodnutiam, dnes by takmer isto euro neexistovalo a Európa by bola v hlbokej recesii," upozornil.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Fico priznáva, že by boli straníci naivní, keby očakávali, že ich niekto pri konsolidácii verejných financií podporí či pochváli. "V kampani pred voľbami do NR SR a aj po zostavení vlády sme boli obviňovaní, že pôjdeme gréckou cestou. Dnes môžeme s hrdosťou povedať, že naša vláda ukázala, že vie byť dobrým hospodárom. Ľudia musia mať istoty, že nie sú ohrozené ich vklady, že sa neznehodnotí euro a že kríza neskončí totálnym rozvratom štátov ako takých," apeloval.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Za doterajšie úspechy svojej vlády označil zníženie deficitu pod tri percentá a vyradenie SR z procedúry nadmerného deficitu, hospodársky rast, ktorý bude podľa jeho slov v rokoch 2014 a 2015 patriť k najvyšším v EÚ, úroveň verejného dlhu, rast reálnych miezd, pokles nezamestnanosti, revolúciu vo výbere daní a predchádzaní daňovým únikom a podvodom a skutočnosť, že Slovensko vyrokovalo 13-percentný nárast eurofondov v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

15-bodový program má zlepšiť život Slovákom
Zobraziť galériu (13)
15-bodový program má zlepšiť život Slovákom  (Zdroj: SITA)

"Tieto veci verejnosť automaticky nevníma, pokiaľ sa nepretavia do zlepšenia životnej úrovne. Aj keď ceny niekoľko mesiacov nerastú, ľudia majú pocit, že je stále hrošie. Ľudia nás nebudú voliť za to, čo sme urobili, ale za to, akú budúcnosť im ponúkneme. Sociálna demokracia nemôže nikdy prepadnúť individualizmu, kultu osobného úspechu a predstave, že filantropia môže nahradiť sociálny štát a solidaritu," vyhlásil premiér.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Smer-SD preto bude pokračovať v plnení programového vyhlásenia. "Nie je dôvod ani záujem robiť jeho revíziu, ideme podľa plánu. Prvým cieľom bola a je ochrana ľudí pred neodôvodnenými následkami krízy, podpora rastu a zníženie deficitu pod tri percentá. Minimálne tu máme veci splnené," povedal s tým, že Smer-SD má dnes povinnosť správať sa sociálno-demokraticky viac ako kedykoľvek predtým.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

FICO: Ak niekto môže ohroziť Smer-SD, sú to jeho predstavitelia

Strana Smer-SD je pilierom slovenského politického systému, a to napriek tomu, že je stále pod mediálnym tlakom. Ak ju niekto môže ohroziť, sú to len straníci samotní. V prejave počas dnešného pracovného snemu Smeru-SD v Bratislave to uviedol predseda strany Robert Fico.

"Mrzí ma, že som ako predseda strany konfrontovaný s prejavmi arogancie na okresnej úrovni. Niektorí naši predstavitelia prestali komunikovať so starostami a podceňujú spätnú väzbu. Dôjde preto k zmenám nielen vo vedení strany, ale aj na nižších úrovniach," avizoval. Krajskí predsedovia strany majú preto prísť s návrhmi na výmenu okresných predsedov tam, kde je to nevyhnutné.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Krajské a okresné rady majú tiež vykonať personálny audit nominantov v manažérskych pozíciách a vo verejnej správe. "Stane sa, že nám nominant robí hanbu. Sú len dve kritériá - či zlyháva po morálnej a či po odbornej stránke. Musíme zabrať nielen obsahovo, musíme sa predovšetkým ako sociálni demokrati správať vo všetkých úrovniach. Bohužiaľ, nie je tomu vždy tak," podotkol.

Fico sa nevyhol ani uplynulým voľbám. "Na piaty mandát v Európskom parlamente nám chýbalo 3000 voličov. Ako je možné, že sme ich nedokázali zmobilizovať?" pýtal sa. Predseda Smeru-SD tiež nerozumie, prečo jeho stranícki podriadení nedokázali lepšie zmobilizovať voličov v druhom kole krajských volieb v Banskej Bystrici a v druhom kole prezidentských volieb.

Smeru tečie do topánok,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Straníkov vyzval, aby mali odvahu verejne povedať, že sa objavujú aj prípady arogancie zo strany niektorých predstaviteľov Smeru-SD. "Je omylom politika, ak sa domnieva, že ľudia sú tu pre neho a nie on pre nich. Od podpredsedov budem očakávať aktívnejšiu politickú prácu, ja budem viac organizovať výjazdy vlády mimo Bratislavy," podčiarkol.

Fico tiež potvrdil individuálne zmeny vo vláde a medzi štátnymi tajomníkmi, pokarhal však aj svojich poslancov v NR SR. "Málo využívame kapacitu 83 poslancov. Vyzerá to ako masa ľudí, ktorá nás podporuje, ale je tam málo ľudí, ktorí idú do súbojov, musia byť aktívnejší. Keď sa 83 ľudí rozbehne po Slovensku, tak to musí byť iná vlna aktivít. Klub musíme ešte viac oživiť," zdôraznil.

Problémy podľa Ficových slov spôsobuje aj kumulácia funkcií. "Smer-SD musí prísť s iniciatívou, že ústavný činiteľ s viacerými funkciami bude mať len jeden plat a za výkon ostatných funkcií bude poberať len minimálnu mzdu," avizoval s tým, že strana musí tiež prijať Etický kódex jej predstaviteľov.

Robert Fico zároveň pripomenul, že za 15 rokov sa jeho politický subjekt ani raz neoslabil delením, čo je na slovenské pomery zázrak. "Neodišiel nám z klubu ani jeden poslanec, naopak, ukázali sme veľkú schopnosť spájať. Nikdy sme neboli mediálnou bublinou alebo čistým marketingovým produktom. Kým v pravici prebieha ďalší a ďalší rozpad strán, Smer-SD ponúka politickú stabilitu," dodal.

Podpredsedami strany sa stali Maďarič a Pellegrini

Podpredsedami Smeru-SD sa stali Marek Maďarič a Peter Pellegrini. Rozhodli o tom dnes v Bratislave delegáti pracovného snemu. Oboch do tejto funkcie navrhol šéf strany Robert Fico. Žiadny ďalší kandidáti neboli.

Maďarič bol podpredsedom aj predtým, ale z tejto funkcie sa rozhodol odísť po prehratých prezidentských voľbách, v ktorých prehral Fico s Andrejom Kiskom. Maďarič bol šéfom volebnej kampane.

Pellegrini je štátnym tajomníkom ministerstva financií a okresným šéfom strany v Banskobystrickom kraji. Na podpredsedníckom poste nahradil Vladimíra Maňku, ktorý sa dnes tejto funkcie vzdal. Maňka sa bude intenzívnejšie venovať práci v Európskom parlamente, kde pôsobí ako poslanec za Smer-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu