Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiéri Vyšehradskej štvorky sa dnes v Budapešti stretnú so šéfom EK

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes popoludní odcestuje do Budapešti na stretnutie predsedov vlád Vyšehradskej štvorky. Dnešným summitom sa končí rotujúce predsedníctvo Maďarska v tomto zoskupení, od 1. júla ho na rok prevezme Slovensko.

Na rokovaní sa zúčastní aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn.

Spoločná diskusia sa bude týkať kohéznej politiky a priorít programovacieho obdobia 2014 až 2020. Slovensko patrí medzi prvých päť členských štátov Európskej únie, ktorým EK schválila Partnerskú dohodu o využívaní európskych štrukturálnych a investičných fondov v rokoch 2014-2020. Uzatvorená bola v piatok 20. júna. Definuje stratégiu a priority pre efektívne a účinné investície v objeme 15,3 miliardy eur na najbližších 10 rokov.

Summit sa začne na pôde Maďarskej akadémie vied, kde sa uskutoční medzinárodná konferencia s názvom "Vyšehradská skupina – motor rastu Európy". Na konferencii vystúpia s prejavom okrem Fica aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, český premiér Bohuslav Sobotka a ich poľský kolega Donald Tusk. Po konferencii sa uskutoční spoločné rokovanie, na ktorom sa budú venovať spolupráci medzi krajinami Vyšehradskej skupiny a aktuálnym európskym otázkam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu