Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Zníženie DPH by neprinieslo pokles cien, sadzba sa nezmení

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) by nemala klesnúť zo súčasných 20 na 19 %. Avizoval to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii v Bratislave, ktorá sa konala v rámci jeho účasti na medzinárodnej konferencii s názvom Desať rokov v EÚ: Príležitosti pre konkurencieschopnosť podnikov a hospodársky rast.

"Ak znížite DPH z 20 na 19 %, nemá to absolútne žiadny vplyv na ceny, lebo obchodníci ceny neznížia. Čiže vlastne darujete 200 miliónov eur obchodníkom. Naopak, ak ju zvýšite z 19 na 20 %, nielen že idú ceny hore, ale súčasne má štát príjem tých 200 miliónov za 1 % do štátneho rozpočtu," zdôraznil Fico.

Otázka preto podľa neho znie, či dá vláda 200 miliónov eur obchodníkom, alebo ich rozdelí na pozitívne programy. Tie majú byť súčasťou veľkého balíka opatrení, ktorý Smer-SD predstaví 28. júna na mimoriadnom sneme strany.

"Ja sa prikláňam skôr k tomu: rozdeľme tých 200 miliónov medzi ľudí, ako ich máme dávať obchodníkom. To je naša filozofia," dodal premiér s tým, že ešte čaká na definitívne rozhodnutie rezortu financií.

Ako ďalej pripomenul, žiadna z jeho dvoch vlád DPH nezvýšila, ani tak nikdy neurobí. "Znížili sme DPH na lieky, zdravotnícke pomôcky a učebnice na 10 %. Pravicová vláda zdvihla DPH z 19 na 20 % a alibisticky povedala, že keď klesne deficit pod 3 %, potom to môže ísť naspäť na 19 %. Oni mali profit zo zvýšenia DPH, ale my sme museli robiť poriadok vo verejných financiách," uviedol Fico. Deficit SR sa už dostal pod úroveň 3 %, v dôsledku čoho ju Európska únia vyradila z procedúry nadmerného deficitu.

Premiérove vyjadrenia o zmene zákona o znížení dane z pridanej hodnoty podľa podpredsedu opozičnej SDKÚ-DS Ivana Štefanca len potvrdzujú fakt, že vláda jednej strany nie je schopná zodpovedne hospodáriť, ale celú ťarchu konsolidácie presúva na ľudí.

"Robert Fico už nechce dodržať ani platný zákon, podľa ktorého sa má daň znížiť, ale neustále chce len vyššími daňami ľuďom viac brať. Dnes ale nepotrebujeme viac prerozdeľovania, ale dodržiavanie pravidiel. Nepotrebujeme ani nové dane, ako to premiér avizuje. Riešením je efektívnejší prístup správy verejných zdrojov a potrebné reformy, ktoré na Slovensku zastali s nástupom Roberta Fica," reagoval Štefanec.

"Je prekvapujúce, že najväčší bojovník proti zvýšenej DPH ju teraz nechce znížiť. Zníženie DPH, tak ako sme ho naplánovali, by pritom ľuďom prinieslo nižšie ceny potravín, dovoleniek a všetkého, čo kupujú. Časť zlacnenia by ľudia pocítili hneď, zostatok v dlhšom časovom horizonte. Konkurenčný boj by totiž postupne znížil marže obchodníkov," uviedol v reakcii podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík. Vláda by mala podľa neho začať šetriť na sebe a prestať s predraženými a nezmyselnými nákupmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu