Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico z Paríža: Zhodli sme sa, že šéfom Európskej komisie má byť Jean-Claude Juncker

Zľava: Elio Di Rupo, Diederik Samsom, Martin Schulz, Helle Thorning-Schmidt, Victor Viorel Ponta, Francois Hollande a Robert Fico.
Zľava: Elio Di Rupo, Diederik Samsom, Martin Schulz, Helle Thorning-Schmidt, Victor Viorel Ponta, Francois Hollande a Robert Fico. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Luxemburčan Jean-Claude Juncker bude počas budúcotýždňového zasadnutia Rady Európy predstavený ako nový predseda Európskej komisie. Z Paríža to uviedol predseda vlády SR Robert Fico.

Slovenský premiér sa zúčastňuje neformálneho stretnutia socialistických a sociálnodemokratických hláv štátov a premiérov krajín Európskej únie, ktoré zvolal francúzsky prezident Francois Hollande. Vysvetlil, že témou rozhovorov bolo personálne zloženie Európskej komisie a jej agenda v nadchádzajúcich rokoch.

Pozícia Junckera, ktorý je tzv. „spitzenkadidat“ pravicových strán, ktoré vyhrali voľby do Európskeho parlamentu, sa skomplikovala po tom, ako sa proti nemu postavil britský premiér David Cameron. Socialistickí a sociálnodemokratickí lídri sa dnes zhodli, že za predsedu EK budú odporúčať konzervatívneho bývalého premiéra Luxemburska, informoval o výsledku schôdzky Fico.

„Za týchto podmienok môžem potvrdiť, že s pravdepodobnosťou, ktorá sa blíži k sto percentám, bude pán Juncker vo štvrtok-piatok na rokovaní Európskej rady budúci týždeň predstavený ako nový šéf Európskej komisie,“ povedal premiér.

Vysvetlil, že socialisti budú v takomto prípade požadovať post takzvaného ministra zahraničných vecí Európskej únie. Fico však zo svojimi kolegami hovoril aj o možnom poste pre nášho kandidáta Maroša Šefčoviča, ktorého nomináciu už slovenská vláda odsúhlasila. „Slovensko má šancu získať významné ekonomické portfólio v Európskej komisii, čo by bolo obrovským úspechom slovenskej diplomacie a slovenskej zahraničnej politiky,“ naznačil premiér. Svojim európskym kolegom podľa vlastných slov špecifikoval presnú pozíciu v Európskej komisii, o ktorú sa SR zaujíma, pričom sa stretol s pozitívnou reakciou. O aký post ide, nateraz nechce verejne hovoriť.

Okrem deviatich socialistických a sociálnodemokratických prezidentov a premiérov sa schôdzky zúčastnili aj piati šéfovia rezortov financií z tých krajín, kde sú socialisti súčasťou vládnej väčšiny, ale nemajú post premiéra. Fico vysvetlil, že dospeli k dohode, že krajiny by mali mať v budúcnosti zvýhodnenia týkajúce sa konsolidácie verejných financií. Predstava je taká, aby sa reformné kroky vlád nezapočítavali do deficitu štátneho rozpočtu.

„Slovensko bolo vyčlenené z procedúry nadmerného deficitu, teda z tej trestnej lavice, lebo si plníme všetky povinnosti. Na druhej strane žiadame, že ak by sme urobili nejaké reformy, napríklad by sme znížili odvody, aby náklady spojené s takouto reformou boli odpočítavané od deficitu,“ vysvetlil premiér. Takéto návrhy má v ich mene konzultovať francúzsky prezident Francois Hollande. Fico verí, že nájdu podporu v Európskej komisii a tá sa rozhodne „podstatne viac investovať peniaze do hospodárskeho rastu a vytvárania pracovných miest“. 

„Ak by sme, napríklad, mohli urobiť to, čo chceme, že pre nízkopríjmové skupiny ľudí chceme znížiť výrazne odvody, tak nás to stojí 170 miliónov eur. Ale to všetko ide do deficitu. Ale keby nám to bolo uznané, že toto je reforma štrukturálna, tak týchto 170 miliónov eur nemusíme dávať do deficitu a možno, naopak, ešte urobiť ďalšie reformné kroky, ktoré by ešte viac zlepšili život na Slovensku. Takže je to mimoriadne vážna vec, o ktorej teraz rokujeme. Som rád, že máme rovnaký názor medzi sociálnodemokratickými premiérmi a prezidentmi,“ uzavrel z Paríža predseda vlády Robert Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu