Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za nového predsedu Európskej komisie zvolili Junckera

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Novým predsedom Európskej komisie (EK) sa dnes stal bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker. Do funkcie ho dnes zvolila väčšina poslancov europarlamentu v Štrasburgu, informovala agentúra DPA.

Päťdesiatročného Junckera podporilo v 751-člennom Európskom parlamente (EP) v tajnom hlasovaní 422 poslancov, kým 250 poslancov sa vyslovilo proti. Podľa pravidiel na zvolenie do funkcie šéfa EK postačuje jednoduchá väčšina poslancov, teda 376 hlasov, pripomína agentúra MTI.

Juncker vo funkcii nahradí Portugalčana Josého Manuela Barrosa, ktorý bol na čele EK počas uplynulých dvoch päťročných funkčných období.

Stanovisko Eduarda Kukana k zvoleniu J. C. Junckera 

Dnes v pléne europarlamentu vystúpil Jean-Claude Juncker ako kandidát na predsedu Komisie a poslancom predstavil svoju víziu pre Európsku úniu. Juncker je zástupcom stredo-pravej strany európskych ľudovcov. Vystúpenie v pléne bolo sprevádzané potleskom, ale aj protestmi z radov britských euroskeptikov. Juncker dostal mandát Európskeho parlamentu ku zostaveniu Európskej komisie, dostal 422 hlasov zo 729 hlasujúcich europoslancov.

Europoslanec Eduard Kukan sledoval v Štrasburgu jeho prejav: "Jean-Claude je štátnik a skúsený politik, ale tiež pragmatik. Takú osobnosť v súčasnosti Európska únia potrebuje, aby dokázala využiť svoj potenciál rastu. Jeana-Clauda sme podporovali od EPP samitu v marci. Dúfam, že dokáže priviesť Úniu k obnoveniu ekonomického rastu a zlepšeniu jej pozície na medzinárodnej scéne. Som tiež rád, že v svojom prejave odmietol delenie na nové a staré členské štáty,“ podotkol Kukan.

Jean-Claude Juncker na začiatku prejavu zdôraznil posilnený mandát europoslancov, ktorí prvýkrát v histórii musia odobriť predsedu Komisie. Už pred európskymi voľbami európske strany nominovali svojich lídrov na tento post: "Chcem s Vami viesť politický, nie technokratický dialóg." Juncker takisto zdôraznil dôležitosť spoločnej meny eura ako "meny, ktorá chráni Európu". 

Juncker ďalej predstavil rozsiahlu agendu, ktorou chce docieliť zamestnanosť, rast, spravodlivosť a demokratickú zmenu. Medzi jeho priority patrí vybudovanie prepojeného jednotného digitálneho trhu, zvýšiť energetickú efektívnosť ako aj znižovanie regulácií zo strany EÚ.

SDKÚ: Zvolenie J.-C. Junckera za predsedu EK je povzbudením pre celú EÚ 

Dnešné zvolenie Jeana-Clauda Junckera za predsedu Európskej komisie (EK) je povzbudením pre celú EÚ. Tvrdí to predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že ho teší úspech kandidáta EPP.

"Gratulujem pánovi Junckerovi k zvoleniu za predsedu Európskej komisie. Teší ma, že uspel kandidát EPP, ktorej členom je aj strana SDKÚ-DS. Pre Európsku úniu je povzbudením, že medzi jej vedúcich predstaviteľov sa zaradil politik a ekonóm jeho formátu," uviedol Frešo, ktorý ocenil priority, s akými Juncker nastupuje na čelo komisie. "Na základe jeho dlhoročnej práce, ktorá požíva rešpekt, som presvedčený o tom, že riešenia pre pomenované problémy EÚ dokáže presadiť. Únia potrebuje robiť odvážne a zodpovedné rozhodnutia. A práve zárukou takýchto rozhodnutí je voľba pána Junckera za predsedu EK," deklaroval.

Junckerovi gratulujú aj slovenskí europoslanci za SDKÚ-DS Eduard Kukan a Ivan Štefanec. "Máme z toho veľkú radosť. Naše priority v oblasti podpory aktivity a znižovania administratívy sú veľmi podobné, sme si názorovo blízki. Stretli sme sa už počas spoločnej kampane za EPP. Určite budeme spolupracovať a dúfam, že to prinesie dobré výsledky," povedal Štefanec.

Ako štátnika a skúseného politika a pragmatika vníma Junckera Kukan. "Takú osobnosť v súčasnosti EÚ potrebuje, aby dokázala využiť svoj potenciál rastu. Jeana-Clauda sme podporovali od summitu EPP v marci. Dúfam, že dokáže priviesť úniu k obnoveniu ekonomického rastu a zlepšeniu jej pozície na medzinárodnej scéne. Som tiež rád, že vo svojom prejave odmietol delenie na nové a staré členské štáty," odkázal.

Bývalého luxemburského premiéra Junckera podporilo v 751-člennom Európskom parlamente v tajnom hlasovaní 422 poslancov, kým 250 poslancov sa vyslovilo proti. Podľa pravidiel na zvolenie do funkcie šéfa EK postačuje jednoduchá väčšina poslancov, teda 376 hlasov. Juncker vo funkcii nahradí Portugalčana Josého Manuela Barrosa, ktorý bol na čele EK počas uplynulých dvoch päťročných funkčných období.

Najmenej desať slovenských europoslancov podporilo Junckera za šéfa EK 

K 422 poslancom Európskeho parlamentu, ktorí dnes v tajnom hlasovaní v Štrasburgu podporili Jeana-Clauda Junckera na poste predsedu Európskej komisie, patrí aj desať slovenských europoslancov. Proti Junckerovi sa vyslovilo 250 poslancov, čo však nestačilo na zablokovanie jeho nominácie za šéfa exekutívy EÚ.

Dvaja slovenskí europoslanci z tábora Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Jana Žitňanská a Branislav Škripek podľa vlastných slov hlasovali proti Junckerovej nominácii a luxemburský expremiér nemal istú ani podporu Richada Sulíka (SaS) zo skupiny európskych liberálov (ALDE).

Podľa pravidiel EP postačuje na zvolenie do funkcie šéfa Európskej komisie jednoduchá väčšina poslancov, teda 376 hlasov.

Poslanec Eduard Kukan (SDKÚ) v rozhovoreuž pred hlasovaním uviedol, že bude hlasovať za Junckera, pretože ide o skúseného európskeho politika.

"Hovoril o veciach jednoduchým jazykom, ale zrozumiteľne, hovoril o všetkých dôležitých otázkach budúcnosti EÚ, či už sú to obchodné rokovania s USA, boj proti byrokracii, digitálna agenda a ďalšie dôležité otázky. Jeho riešenia sa mi zdajú veľmi praktické, nepoužíva nejaké filozofické konštrukcie," opísal Kukan Junckerovo vystúpenie v pléne EP.

Za Junckera hlasovali aj poslanci Ivan Štefanec (SDKÚ), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH) a ako od členov frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) sa to očakávalo aj od Józsefa Nagya (Most-Híd) a Pála Csákyho (SMK).

Poslanci Vladimír Maňka a Monika Smolková potvrdili, že Juncker získal podporu všetkých štyroch slovenských poslancov za Smer-SD, ktorí sú v skupine socialistov a demokratov (S&D).

"Hlasoval som za. Poznám ho už desať rokov. Program, ktorý predstavil, zohľadňuje aj naše požiadavky. Chceme, aby bola väčšia zamestnanosť, aby pokračoval boj proti daňovým podvodom a daňovým rajom," povedal Maňka na adresu Junckera. A pripomenul, že Juncker bol 19 rokov nielen luxemburským premiérom, ale aj ministrom financií, pričom v europarlamente sedí viacero bývalých ministrov financií a všetci podporili Junckerovu kandidatúru.

"Hlasovala som proti. Už dopredu som hovorila, že Junckera nepodporím. Nepozdáva sa mi, ak sa dopredu uzavrie ani nie dohoda, ale obchod, keď sa dve strany dohodnú na tom, kto koho podporí vo funkcii. Predstiera sa nejaká demokracia, aj keď je všetko dohodnuté," zdôvodnila svoj postoj poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). A dodala, že EÚ by na tomto poste potrebovala niekoho temperamentnejšieho a charizmatickejšieho, kto by dokázal úniu potiahnuť správnym smerom.

Jej kolega z tábora ECR Branislav Škripek (OĽaNO) zdôraznil, že spôsob, akým bol Juncker uvedený na hlasovanie do europarlamentu, nie je demokratický a že išlo o zákulisnú dohodu a nie vôľu občanov v európskych voľbách.

"Tento muž rád jedná v tieni, má vyjadrenia, ktoré nevieme, čo znamenajú, a rád hovorí o tom, že potrebujeme silnejšiu Európou, ale nevieme, čo to znamená," konštatoval Škripek.

Juncker vo funkcii nahradí Portugalčana Josého Manuela Barrosa, ktorý bol na čele EK počas uplynulých dvoch päťročných funkčných období.

Putin gratuloval novému predsedovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi 

Vzťahy Ruska s Európskou úniou prechádzajú "vážnymi skúškami", ale môžu sa napraviť. Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin novozvolenému predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Putin zároveň zagratuloval bývalému luxemburskému premiérovi po tom, ako jeho novú funkciu odsúhlasil Európsky parlament. "Vzťahy medzi Ruskom a EÚ prechádzajú vážnymi skúškami. Napriek tomu Vladimir Putin vyjadril nádej, že sa budú vyvíjať v duchu spoločného strategického partnerstva," uvádza sa vo vyhlásení.

Vzťahy medzi Moskvou a úniou poškodila ukrajinská kríza, na ktorej pozadí uvalila 28-členná EÚ na Rusko sankcie. Moskva ich odsúdila a kritizovala aj minulotýždňové rozšírenie zoznamu osôb, na ktoré sa v rámci týchto opatrení vzťahuje zmrazenie účtov a zákaz cestovania. EÚ vyzvala proruských separatistov, aby ukončili násilie na východnej Ukrajine.

Le Penová viní Junckera, že má obrovskú moc, Farage ocenil jeho zmysel pre humor 

Francúzska extrémne pravicová politička a poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Marine Le Penová dnes v Štrasburgu v rámci hlasovania o Jeanovi-Claudovi Junckerovi ako šéfovi Európskej komisie sľúbila, že "zbúra európsku technoštruktúru". Na druhej strane britský europoslanec a líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage označil Junckera za muža s vyvinutým zmyslom pre humor.

"Obrovská moc, ktorú máte, je nelegitímna. To, čo ponúkate ľuďom Európy... je menej demokracie, viac biedy, nerovnosti a znižovanie národnej identity," povedala Le Penová v rámci svojho vystúpenia v pléne EP na adresu prítomného Junckera.

Luxemburský expremiér na to odvetil, že je rád, že ho Le Penová nevolí, a dodal, že nepotrebuje súhlas od tých, ktorí iba odmietajú, vyčleňujú a šíria nenávisť.

Budúci šéf exekutívy EÚ musel čeliť aj ďalším útokom z tábora euroskeptikov v EP. Farage, ktorý je nielen lídrom strany UKIP, ale aj skupiny Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) v EP, na adresu Junckera uviedol, že je posledným "zasvätencom z Bruselu". Zároveň však dodal, že Juncker má oveľa viac vyvinutý zmysel pre humor, ako väčšina z ľudí, ktorých stretol v rámci európskych inštitúcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu