Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Junckerova výzva pre štáty EÚ: Navrhujte viac ženských kandidátok!

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

RÍM - Dezignovaný predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vyzval členské štáty Európskej únie, aby sa rozhodli poslať viac žien do budúcej exekutívy EÚ. Malý počet žien v kolégiu komisárov by totiž mohol naraziť na odmietnutie zo strany Európskeho parlamentu (EP), ktorý dôrazne presadzuje rovnosť medzi ženami a mužmi aj v inštitúciách EÚ.

V súčasnom kabinete Josého Manuela Barroso je z celkového počtu 28 komisárov deväť žien. Táto rovnováha je ohrozená, nakoľko väčšina členských krajín pre budúce zloženie komisie navrhla alebo navrhuje mužských kandidátov.

Európsky parlament (EP) bude hlasovať o vyslovení dôvery pre Junckera ako nového šéfa EK 15. júla na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. Juncker má podporu ľudovcov, socialistov aj liberálov, čo znamená že europarlament ho schváli. Hneď na to sa musí Juncker pustiť do formovania svojho tímu, čo musí ukončiť do októbra. Ním schválení národní eurokomisári, ktorým pridelí jednotlivé portfóliá, budú následne podrobení výsluchom, takzvaným híringom, pred poslancami EP.

Vzhľadom na doterajšie návrhy národných vlád, sa Juncker obáva, že vo svojom kabinete bude mať iba dve alebo tri ženy. To by bol dôvod na nespokojnosť zo strany europarlamentu. 

Juncker naznačil, že do svojho kabinetu neprijme kandidátov, ktorí nemajú dostatočné skúsenosti z domácej ako aj európskej politiky. Aj preto, podľa diplomatických zdrojov, požiadal národné vlády, aby mu predložili zoznam dvoch až troch kandidátov, medzi ktorými by mala byť povinne aj jedna ženská kandidátka. Zároveň vlády požiadal, aby ho informovali, o aké portfóliá v budúcej exekutíve EÚ majú záujem.

Zdroje z blízkosti luxemburského expremiéra potvrdili, že momentálne má na stole zoznam tímu zloženého z 26 mužských kandidátov, pričom až desať krajín žiada obsadenie dôležitého ekonomického rezortu. Očakávania tohto druhu, má podľa predsedu vlády SR Roberta Fica aj naša krajina.

Juncker dal na vedomie, že ak členské krajiny navrhnú ženskú kandidátku, ktorá spĺňa potrebné kritériá, tieto krajiny budú mať vyššiu šancu získať podpredsednícky post v EK alebo dôležité portfólio.

Taliansko, ktoré od 1. júla prevzalo polročné predsedníctvo v EÚ už má údajne pripravenú kandidátku, ktorá spĺňa Junckerove požiadavky. Vláda v Ríme ju chce nominovať na post vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, ktorý zostane voľný po Catherine Ashtonovej. Je ňou súčasná ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová. 

Ministerka na priame otázky európskych novinárov, ktorí boli v piatok pozvaní do Ríma, či sa na túto funkciu pripravuje, neodpovedala ani áno, ale ani nie. Jej šancou je aj to, že pochádza z tábora sociálnych demokratov, ktorí v rámci politickej rovnováhy v inštitúciách EÚ majú nárok práve na post šéfa diplomacie EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu