Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

SMK očakáva od Kisku podporu v ochrane maďarskej menšiny

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Republiková rada Strany maďarskej komunity (SMK) blahoželá novému prezidentovi republiky Andrejovi Kiskovi k nedeľnej inaugurácii.

"Opakovane vyjadruje svoje očakávanie, že sa bude aktívne spolupodieľať na úsiliach voči asimilačným procesom ohrozujúcim maďarskú menšinu na Slovensku," uvádza sa vo vyhlásení z dnešného zasadnutia Republikovej rady Strany maďarskej komunity v Bratislave. Agentúre SITA vyhlásenie poskytla tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.

SMK pokladá za mimoriadne dôležité v poradí tretie tohtoročné voľby - jesenné voľby do orgánov samosprávy obcí. Hospodársky, spoločenský, kultúrny a duchovný rozvoj obcí v značnej miere závisí od volených miestnych zástupcov - starostov a poslancov miestnych samospráv.

"Navyše aj základné piliere zachovania našej menšiny sa zakladajú na miestnych orgánoch, preto je dôležité, aby vedúci predstavitelia na územiach obývaných aj maďarským obyvateľstvom, boli vybratí z tých kandidátov, ktorí zodpovedajú očakávaniam po odbornej i morálnej stránke," konštatuje Republiková rada SMK vo svojom dnešnom vyhlásení.

Témou rokovania bolo aj zhodnotenie predošlých volieb - vlaňajších krajských volieb, marcových prezidentských a májových do Európskeho parlamentu. SMK konštatuje, že strane ostalo zastúpenie nielen v župách, ale aj v europarlamente. Republiková rada SMK poďakovala svojim kandidátom vo voľbách prezidenta a poslancov Európskeho parlamentu (EP).

"Republiková rada Strany maďarskej komunity ďakuje svojim dvom poslancom v Európskom parlamente - Edit Bauer a Alajosovi Mészárosovi, za ich prácu. Zároveň blahoželá Pálovi Csákymu k získaniu mandátu v EP," píše sa vo vyhlásení.

Verejnosť na Slovensku dnes podľa SMK "vníma SMK ako stranu, ktorá po týchto volebných úspechoch vstupuje do parlamentných volieb s vážnou šancou". Predstavitelia SMK ďakujú rovnako aj svojim voličom.

Voličom zaručujú, že sa naďalej usilujú zastávať ich záujmy. Svoju činnosť a programové ciele SMK "zakladá na dvoch pilieroch: na zabezpečení zachovania maďarskej komunity a na pozdvihnutí hospodárstva južného Slovenska".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu