Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Liberáli v europarlamente si zrejme udržia pozíciu tretej najsilnejšej skupiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Skupina Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) v Európskom parlamente sa stala treťou najväčšou politickou frakciou v zákonodarnom zbore EÚ a momentálne víťazí v súboji o túto priečku so skupinou Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

ALDE je na najlepšej ceste udržať si postavenie tretej najvplyvnejšej skupiny v EP po tom, ako sa v utorok 12 ďalších europoslancov zo štyroch národných strán rozhodlo pripojiť k ALDE.

Medzi stranami, ktoré sa definitívne rozhodli posilniť frakciu liberálov, patrí česká strana ANO (štyria poslanci), španielske politické subjekty Unión Progreso y Democracia (štyria poslanci) a Ciudadanos (dvaja poslanci), ako aj Partido da Terra z Portugalska (dvaja poslanci). Jediným spomedzi 13 slovenských europoslancov, ktorí posilnia ALDE, by mal byť Richard Sulík (SAS).

Skupina ALDE tak v súčasnosti má už 67 poslancov, čo je veľký odstup od víťaza eurovolieb, Európskej ľudovej strany (221 mandátov) a Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D - 191 kresiel).

Liberáli z ALDE veria, že to nebude konečný počet, pretože v hre sú ešte aj štyria poslanci z Belgicka, z Novej flámskej aliancie (N-VA), ktorých žiadosť o vstup do ALDE zatiaľ blokujú belgickí poslanci z Reformného hnutia (MR).

Ešte pred niekoľkými dňami to vyzeralo tak, že treťou najsilnejšou frakciou v EP sa stane ECR, ktorá získala niekoľko nových poslancov z nových strán v EP (vrátane dvoch slovenských europoslancov z NOVA a OĽaNO), ale posilnil ju najmä príchod siedmich členov z nemeckej euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Konzervatívci majú v súčasnosti 63 kresiel v EP a ako štvrtá najsilnejšia frakcia preskočili skupinu Zelených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu