Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Harabin stiahol starý disciplinárny návrh na sudcu Gavalca

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin po štyroch rokoch vzal späť disciplinárny návrh na sudcu Miroslava Gavalca pre údajné neplnenie jeho povinnosti sudcu vzdelávať sa. Návrh podal Harabin preto, že Gavalec sa ešte v roku 2009 sťažoval na nesprávnom úrade na pracovné podmienky.

Gavalec bol v tom čase hovorcom iniciatívy Sudcovia "Za otvorenú justíciu", ktoré bolo neraz kritické voči Harabinovi. Stiahnutie disciplinárneho návrhu potvrdila Kancelária predsedu NS SR. Harabin sa tak rozhodol, lebo Gavalec nemôže za to, že dlhší čas nefunkčný disciplinárny súd doteraz o návrhu nerozhodol.

Harabin už 19. mája v rozhovore pre denník Sme avizoval, že disciplinárny návrh stiahne, ale neurobí tak pred voľbou nového predsedu NS SR, v ktorej opäť kandidoval, "aby to nebolo brané ako prázdne gesto".

V pôvodnom disciplinárnom podnete z januára 2010 Harabin navrhoval, aby bol Gavalec preložený na súd nižšieho stupňa, v auguste rovnakého roka ho modifikoval a navrhoval jeho odvolanie z funkcie sudcu. Sudca NS SR Gavalec sa v roku 2009 sťažoval na Úrade verejného zdravotníctva aj na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na pracovné podmienky sudcov Najvyššieho súdu SR, konkrétne na malé kancelárie, ktoré sa v lete menia na sauny. Problémom bola aj zaťaženosť sudcov.

Odpoveď prišla z oboch úradov. Prvý podmienky preskúmal a nezistil žiadne závažné nedostatky. Druhý Gavalca informoval, že nie je v jeho kompetencii sa problémom zaoberať. Kópiu listu poslali úradníci aj Harabinovi ako predsedovi súdu, ten v ňom videl dôvod na podanie disciplinárneho návrhu.

V modifikovanom podaní uviedol, že „Miroslav Gavalec aj po podaní disciplinárneho návrhu pokračuje v politicky motivovaných akciách, ako napríklad vyhlásenie k odobratiu nemocenského príplatku sudkyni Marte Laukovej alebo výzva členom Súdnej rady SR a predsedom súdov, pričom používa nepodložené, demagogické a nepravdivé tvrdenia“.

Ďalej sudcovi Gavalcovi v roku 2010 vytýkal, že „tento neobjektívny a skutočnosti nezodpovedajúci obraz o stave súdnictva si osvojili aj politici, medzi nimi aj minister financií, ktorý ovplyvňuje finančnú politiku vo vzťahu k justícii, a na túto vyvolanú a negatívne živenú atmosféru dopláca celá justícia. Miroslav Gavalec nechce pochopiť, že sudca je viazaný nielen zákonmi, ale aj etickými kódexmi“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu