Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Harabin: Je pre mňa vyznamenanie, že ma nechce ani pravica, ani ľavica

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Je pre mňa vyznamenanie, že ma odmieta pravica a neodporúča ma ľavica, vyhlásil predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin na začiatku posledného týždňa vo svojej funkcii, do ktorej ho Súdna rada SR znovu nezvolila.

Pýta sa, či môže byť pre neho lepšie vyznamenanie, než to, že „podnikatelia, keď bola voľba predsedu najvyššieho súdu, dopredu avizovali, aby nebol zvolený Harabin“. „To znamená, že si ma nemôžu kúpiť, že so mnou nemôžu obchodovať,“ dodal predseda NS SR. Podľa jeho slov je neprijateľný pre obchodníkov a podvodníkov.

Harabin sa nevníma ako symbol zlého stavu v justícii, poukazuje na svoje výsledky. „Tým, čo sa nechce robiť, tí, čo majú iné záujmy, tak rozprávajú takéto hlúposti,“ dodal.

Harabin vyzdvihol, že keď odchádzal z postu ministra spravodlivosti, tak aj Rada Európy konštatovala, že skrátili civilné súdne konanie v priemere z 24 na 10 mesiacov. Keď prišiel na najvyšší súd v roku 2009, tak mali v priemere štvorročné súdne konania - teraz sú v priemere ročné.

„Je chyba v Harabinovi pokiaľ ide o riadenie justície? Nie, nikto nechce poriadok v justícii. Preto sa zavádzajú zmätky - zaviedli sa už za pani (Lucie) Žitňanskej a Smer v tomto smere pokračoval dva roky,“ povedal Harabin. Poukazuje na to, že Smer nevrátil inštitút justičného čakateľa a neurobil z predsedov súdov autority, stále platí skrátené funkčné obdobie predsedov z päť na tri roky.

Disciplinárne senáty zostali dlho nefunkčné. Harabin navrhoval, aby disciplinárne senáty vytvorili z vyslúžilých sudcov, čo by podľa neho „ani korunu nestálo“. Naopak, oddelenie postu šéfa súdnej rady od predsedu NS SR prinesie potrebu platiť nového funkcionára. Najvyšší súd je teraz podľa Harabina v oveľa lepšom stave, okresné a krajské súdy sú v oveľa horšom stave oproti roku 2010.

Harabinovi funkčné obdobie predsedu najvyššieho súde vyprší 22. júna. Súdna rada 19. mája na výjazdovom rokovaní v Sobranciach nezvolila nového predsedu súdu v prvej voľbe, kde sa o tento post uchádzala trojica, v ktorej bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

V rovnaký deň bola opakovaná voľba, do ktorej postúpil Harabin a Bajánková, ale nezískali potrebný počet hlasov na zvolenie. Harabin ako predseda rady teraz musí vypísať novú voľbu do 120 dní od opakovanej neúspešnej voľby, v ktorej už nesmú kandidovať neúspešní uchádzači z predchádzajúcej voľby. Okrem toho však musí splniť zákonnú podmienku, že voľbu vyhlási najneskôr 45 dní pred jej konaním. Dnes Harabin potvrdil, že voľbu vyhlási pred odchodom zo stoličky predsedu súdnej rady.

Kým som bol minister, podozrenia okolo výberov sudcov

neboli

Štefan Harabin dúfa, že polícia prešetrí situáciu okolo výberových konaní na sudcov na okresných súdoch v Rožňave a Michalovciach. Denníku Pravda napísal čitateľ štyri dni pred ukončením konkurzov, kto ich vyhrá. Zverejnené výsledky jeho predpoklad potvrdili. „Za môjho ministrovania to nebolo. Ani len podozrenie si nikto nedovolil, pretože všetko bolo transparentné,“ povedal Harabin pred dnešným rokovaním súdnej rady.

Súdna rada už za Harabinovho vedenia nepreverí okolnosti týchto výberových konaní. Rokovanie rady dnes vedie posledný raz - na konci týždňa sa skončí jeho funkčné obdobie predsedu NS SR, teda automaticky aj predsedníctvo v súdnej rade. „To už sa pýtajte nového vedenia súdnej rady. My to nemáme dnes na pretrase. Kým to sem dôjde, tak ten proces potrvá,“ dodal Harabin pred začiatkom rokovania rady. Medzi kandidátmi na vymenovanie do funkcie sudcov, ktorých dnes napokon súdna rada odobrila, bola aj Judita Gabonaiová-Hrenčuková, ktorá vyhrala spomínané výberové konanie v Rožňave. Za súdnu radu vo výberovej komisii sedel Juraj Sopoliga, agentúre SITA sa s ním dnes nepodarilo spojiť.

Vo výberovom konaní na dve voľné miesta na okresnom súde v Michalovciach uspeli Jana Smereková a Andrej Radomský. Vo výberovej komisii bola za súdnu radu jej podpredsedníčka Mária Bujňáková. „Pozrite si postup v zápisnici a je to jasné,“ povedala dnes Bujňáková. Podľa nej všetko bolo úplne podľa pravidiel.

Pravda v článku z 13. júna pripomenula, že už pred pár týždňami informovala o výberových konaniach na okresných súdoch v Snine a v Kežmarku, keď do redakcie dostala výsledky ešte pred ich zverejnením. Dokonca aj s väzbami víťazov konkurzov či ich príbuzných a nadriadených na niektorých členov komisií.

Denník uviedol, že v Rožňave vyhrala Judita Gabonaiová-Hrenčuková, dcéra dlhoročnej sudkyne tohto súdu. V písomnej časti skončila z 26 ako štvrtá, v ústnej uspela z troch ďalších účastníkov iba ona. Predseda súdu v Rožňave reagoval, že pri vyhlásení konkurzu aj výbere členov komisie postupoval zákonne. „Samotné výberové konanie vykonala výberová komisia, ktorej členom som nebol, a preto sa k priebehu a k hodnoteniu výberovej komisie vyjadriť neviem,“ povedal pre Pravdu Viliam Hlaváč.

V Michalovciach sa bojovalo o dve miesta sudcov, úspešní boli Smereková a Radomský. V písomnej časti získal viac bodov ako oni len jeden uchádzač, naopak, v ústnej časti, ktorá má najvyššiu váhu a body v nej udeľujú členovia komisie, získali obaja najviac bodov.

„Môj známy sa zúčastnil na výberovom konaní v Michalovciach a bývalá kolegyňa ho už vo dverách vítala s informáciou, kto vyhrá. Takisto rovno povedala aj to, že na výberko do Rožňavy sa ani nemusí unúvať, že vie, kto to vyhrá,“ informoval Pravdu čitateľ. Smereková pôsobí na tomto súde v pozícii hlavného radcu, Radomský je vyšším súdnym úradníkom na košickom okresnom súde. Vo výberovej komisii sedela aj sudkyňa z košického krajského súdu.

Predseda Okresného súdu v Michalovciach Pravde napísal, že vybral komisiu tak, ako mu určuje zákon: „Ja osobne som členom výberovej komisie nebol, preto sa k priebehu výberového konania ani ku konečnému spôsobu vyhodnotenia výsledkov vyjadriť neviem,“ reagoval pre denník Martin Stretavský. Je však presvedčený o tom, že osobnostná a odborná úroveň všetkých členov výberovej komisie bola dostatočnou zárukou objektívneho posúdenia odborných znalostí a ostatných požadovaných predpokladov jednotlivých uchádzačov o funkciu sudcu.

Harabin bude šéfom trestnoprávneho kolégia NS SR

Dosluhujúci predseda Najvyššieho súdu SR a šéf Súdnej rady SR Štefan Harabin nebude po skončení funkčného obdobia v čele NS SR len jeho radovým sudcom, ale predsedom trestnoprávneho kolégia. Do tejto funkcie ho dnes zvolilo 11 zo 16 hlasujúcich sudcov trestného kolégia, potvrdila Kancelária predsedu NS SR.

Harabin uspel v opakovanom kole voľby šéfa kolégia, do prvého kola nekandidoval nik. Kolégium dočasne viedol Igor Burger. Tento post bol neobsadený od začiatku roka, keď bývalý prezident Ivan Gašparovič odvolal z talára bývalého šéfa kolégia Haralda Stiffela spolu s ďalšími šiestimi sudcami, ktorí mali vek nad 65 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu