Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Harabin končí už o týždeň: Po jeho odchode bude NS SR bez predsedu

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA – Najvyšší súd bude istý čas bez predsedu a povedie ho podpredsedníčka Jarmila Urbancová. Päťročné funkčné obdobie súčasnému šéfovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna. Súdna rad do tohto termínu nezvolí jeho nástupcu, keďže podľa zákonných pravidiel musí Harabin vypísať voľbu 45 dní pred jej konaním a zatiaľ sa tak nestalo.

Urbancová predpokladá, že súd len organizačne povedie do zvolenia nového šéfa. „Budem musieť urobiť nejaké opatrenia v rámci rozvrhu, lebo už som sa dozvedela, že nám pán prezident nejakých sudcov odvolal, takže tam bude treba niekoho doplniť,“ uviedla Urbancová s tým, že ešte nevie, koľkých sudcov sa to týka.

Prezident odvoláva sudcov z radov tých, čo prekročili hranicu 65 rokov veku. Urbancová dodala, že aj v obsadzovaní senátov plánuje niečo urobiť, lebo je to nevyhnutné, niektoré nie sú obsadené. „Naše občianskoprávne kolégium je strašne zaťažené. Robíme, čo sa dá – z iných kolégií sme stiahli asistentov, koho sme len mohli,“ opísala situáciu. Podľa jej slov im pribudlo v roku 2013 o 100 percent viac prípadov, než rok predtým.

Urbancová ešte nerozmýšľala, či by pristúpila na kandidatúru za predsedníčku najvyššieho súdu, ak by ju niekto chcel navrhnúť. „Myslím si, že nie, ale je to veľmi predčasné,“ odpovedala na otázku, či by na návrh kandidovať kývla.

Súdna rada 19. mája na výjazdovom rokovaní v Sobranciach nezvolila nového predsedu súdu v prvej voľbe, kde sa o tento post uchádzala trojica, v ktorej bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová. V rovnaký deň bola opakovaná voľba, do ktorej postúpil Harabin a Bajánková, ale nezískali potrebný počet hlasov na zvolenie.

Harabin ako predseda rady teraz musí vypísať novú voľbu do 120 dní od opakovanej neúspešnej voľby, v ktorej nesmú kandidovať neúspešní uchádzači z predchádzajúcej voľby. Okrem toho však musí splniť spomínanú zákonnú podmienku, že voľbu vyhlási najneskôr 45 dní pred jej konaním. Voľbu zatiaľ nevyhlásil, ak by to aj dnes urobil, mohla by byť najskôr 28. júla, kedy už nebude v čele súdu. Posledný možný termín novej voľby je 16. september.

Pre najvyšší súd nebude situácia bez predsedu nová – v minulosti ho z podpredsedníckej stoličky istý čas viedla Daniela Švecová, kým nebol zvolený predseda súdu. Švecová na poste podpredsedníčky súdu skončila v máji 2010, pričom už v tom čase mal súd predsedu Štefana Harabina. Stolička podpredsedu však zostala neobsadená tri roky, až 21. mája 2013 na Kysuciach v Oščadnici súdna rada zvolila Urbancovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu