Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič na stretnutí so šéfom NATO: Hovorili aj o investíciách do obrany

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kvantita no i kvalita vynaložených prostriedkov na obranu bola jednou z hlavných tém stretnutia prezidenta SR Ivana Gašparoviča a generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti Rasmussenovej návštevy medzinárodnej konferencie GLOBSEC v Bratislave.

Generálny tajomník NATO v rozhovore apeloval na plnenie aliančného záväzku vynakladať na obranu dve percentá HDP. Slovenská republika na obranu míňa ročne cca jedno percento HDP. Rasmussen rovnako zdôraznil kvalitu vynaložených prostriedkov a potrebu posilniť investície do modernizácie armády.

"S Rasmussenovým názorom sa stotožňuje aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý prostredníctvom ministra obrany SR Martina Glváča informoval predstaviteľa NATO o krokoch slovenskej vlády v tomto smere," uviedol hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Ivan Gašparovič hovoril s generálnym tajomníkom Rasmussenom aj o aktuálnej ukrajinskej kríze. "Sme odhodlaní pomôcť Ukrajine vo všetkých oblastiach, v ktorých to bude potrebovať," uviedol Gašparovič. Pripomenul aj doterajšiu pomoc Slovenska v podobe zdravotnej starostlivosti pre zranených občanov Ukrajiny. Slovenský prezident ocenil tiež postoj Aliancie v súvislosti s ukrajinskou krízou.

V rozhovore so svojim hosťom Gašparovič celkovo vyzdvihol význam Aliancie pre SR. "Vstup do NATO pred desiatimi rokmi bol strategickým rozhodnutím pre budúcnosť krajiny,“ povedal prezident. Podľa jeho slov NATO vnímame nielen ako politickú organizáciu, ale aj ako záruku bezpečnosti a ochrany svojich členov pred hrozbami zvonka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu