Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pre NATO by bolo ťažké brániť pobaltské štáty pred Ruskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Severoatlantická aliancia by mala ťažkosti pri obrane pobaltských štátov "konvenčnými prostriedkami" pred prípadnou agresiou Ruska. S odvolaním sa na zdroje blízke NATO a dokument organizácie o tom v nedeľu informoval nemecký časopis Der Spiegel.

Východoeurópske štáty susediace s Ruskom sú znepokojené jeho politikou po tom, ako anektovalo ukrajinský Krym a zhromaždilo 40.000 vojakov na hranici s Ukrajinou. USA vyslali 600 vojakov na cvičenia do trojice pobaltských krajín - Estónska, Litvy a Lotyšska - i Poľska v rámci posilňovania prítomnosti NATO v regióne, uviedla agentúra Reuters.

"Schopnosť a zámer Ruska podniknúť významnú vojenskú akciu takmer bez varovania predstavuje ďalekosiahlu hrozbu pre zachovanie bezpečnosti a stability v európsko-atlantickej oblasti," citoval nemecký týždenník z návrhu dokumentu komisie NATO pre plánovanie obrany.

Rusko je podľa dokumentu schopné vytvoriť lokálnu alebo regionálnu vojenskú hrozbu v krátkom čase a na ľubovoľnom mieste. Na druhej strane európske krajiny na konci studenej vojny usúdili, že "môžu zredukovať svoj potenciál vedenia konvenčných konfliktov veľkého rozsahu a vysokej intenzity v Európe".

Hovorkyňa NATO Oana Lungescová v reakcii uviedla, že aliancia sa nikdy nevyjadruje k údajným únikom informácií ani svojmu obrannému plánovaniu. Zdôraznila však, že "ústrednou úlohou NATO je kolektívna obrana a my urobíme všetko, čo bude potrebné, na obranu každého spojenca, ktorý bude terčom útoku".

"Vo svetle novej bezpečnostnej situácie vytvorenej nelegálnou a nelegitímnou agresiou Ruska voči Ukrajine sme podnikli okamžité opatrenia na zvýšenie kolektívnej bezpečnosti vo vzduchu, na mori a na zemi," citovala Lungescovú agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu