Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Glváč: Pripravenosť ozbrojených síl budeme preverovať neplánovanými cvičeniami

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč dnes v rámci pracovného výjazdu navštívil výcvikové centrum Lešť. Ten umožňuje komplexný výcvik nielen pre vojenských, ale aj policajných, záchranárskych a zdravotníckych profesionálov, vrátane boja proti terorizmu a organizovanému zločinu. Ako špičkové výcvikové stredisko je často využívané i zahraničnými partnermi.

Výcvikové centrum Lešť opäť ponúkol minister obrany aj našim partnerom v rámci NATO na nedávnom zasadnutí ministrov obrany Severoatlantickej aliancie, ktoré sa konalo v Bruseli. „Naposledy som výcvik ponúkol v aliancii na ministeriáli NATO, ale aj na mojej poslednej návšteve v Nórsku. Táto ponuka je pre našich partnerov veľmi atraktívna,“ povedal na návšteve centra výcviku minister obrany Martin Glváč.

Aj tento týždeň prebieha v priestoroch Výcvikového centra Lešť prvé cvičenie vojenských spravodajských služieb Slovenskej a Poľskej republiky pod názvom SLOVPOLEX 2014. Cieľom cvičenia je preveriť úroveň zručností a schopností spravodajských jednotiek. 

„Takéto cvičenie ešte nikdy nebolo organizované. Je to vôbec po prvý krát v histórii, keď hovoríme o spravodajských službách. Cvičenie sa koná aj za účasti vojenskej polície a špeciálnych síl. Toto je praktický dôkaz toho, že vzťahy medzi krajinami V4 sú na veľmi dobrej úrovni,“ povedal šéf rezortu obrany Martin Glváč.

Šéf rezortu obrany považuje takéto cvičenie za mimoriadne prínosné aj vzhľadom na plánované vytvorenie Vyšehradskej bojovej skupiny v roku 2016, v ktorej majú spoločne pôsobiť aj poľské a slovenské špeciálne služby a jednotky.

Vojenské cvičenia budú vo väčšej miere pokračovať aj v nasledujúcom období. Ako povedal šéf rezortu obrany nástupom nového náčelníka generálneho štábu genpor. Milana Maxima bolo po dlhom čase vyhlásené neplánované cvičenie, ktorého cieľom je komplexne preveriť pohotovosť a pripravenosť síl reakcie NATO (NRF). V tomto roku poskytuje Slovensko do NRF vysoko špecializovanú jednotku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany z práporu RCHBO Rožňava. 

„Chcem ubezpečiť, že takýchto cvičení neplánovaných bude podstatne viac. Vojaci budú cvičiť oveľa viac ako v minulosti, pretože pri cvičeniach vieme odhaliť naše slabiny. Chceme zaviesť systém neočakávaných cvičení, vyvedení, presunov a tomu prispôsobiť organizačné opatrenia,“ dodal na záver minister obrany Martin Glváč.

Vo vojenskom výcvikovom centre Lešť sa na jeseň bude konať veľké cvičenie v spolupráci s Českou republikou. Zúčastní sa ho až 1300 slovenských a českých vojakov. Cieľom cvičenia bude precvičenie plnenia úloh o kolektívnej ochrane členských krajín NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu