Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KDH: Rómsky splnomocnenec rozdeľuje Rómov

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rómsky splnomocnenec Peter Pollák podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej nespája, ale rozdeľuje Rómov. Ako povedala dnes na tlačovej besede, je zvláštne, že tá istá osoba je zároveň opozičným poslancom a splnomocnencom vlády.

Pollák je poslancom OĽaNO v NR SR. Podľa Szitovej v prvej polovici volebného obdobia vlády Smeru-SD sa prehĺbilo napätie v spolužití medzi majoritou a Rómami, čo dokazujú mnohé medializované kauzy fyzického napadnutia, násilia a nespokojnosť občanov.

Opatrenia sa podľa nej navrhujú a uskutočňujú nekoordinovane a chaoticky. Dôkazom je nedodržiavanie prijatej stratégie s úlohami, časovými plánmi, financiami a zodpovednosťou konkrétnych inštitúcií.

„Už dva roky tu mala byt monitorovacia správa o tom, čo sa napĺňa, avšak nič také sme nevideli. Stále totiž nebola schválená vládou,“ dodala Miroslava Szitová. Pokračovaním nekoncepčného prístupu je podľa nej aj spoločný návrh Malej rómskej reformy, ktorý predkladá s Ľudovítom Kaníkom (SDKÚ-DS). „Tá nerieši problém komplexne. „Je to zavádzajúci dokument, ktorý je populisticky nastavený,“ povedala.

Bezproblémové spolužitie Rómov s väčšinovým obyvateľstvom a ich plná integrácia do spoločnosti zostávajú podľa KDH naďalej nesplneným cieľom v ponovembrovom vývoji našej krajiny. „KDH si uvedomuje vážnosť tejto témy, ktorá sa dotýka všetkých stránok spoločenského života, začínajúc sociálnymi, ekonomickými, bezpečnostnými, ale aj kultúrnymi aspektmi,“ vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ. Základným kritériom KDH v politike je podľa neho dobro človeka a jeho dôstojný život. Upozornil, že problém spolužitia s Rómami patrí k najvážnejším a má už aj celoeurópsky charakter.

„Vyžaduje si však viac systematické ako marketingové riešenia, ktorých sme svedkami v dnešnej politike vlády a jej splnomocnenca Petra Polláka,“ uviedol Figeľ. Veľmi nízka životná úroveň, obrovská nezamestnanosť, chýbajúce vzdelanie sú podľa neho hlavnými faktormi kritickej situácie v týchto sociálne vylúčených spoločenstvách.

„KDH v spolupráci s odborníkmi ponúka konkrétne a systémové riešenia, ktoré by situáciu mohli meniť k lepšiemu. Avšak na to by bola potrebná ochota a odvaha vládnej strany Smer,“ dodal Figeľ.

Podľa bývalého splnomocnenca vlády a dnes poradcu KDH Miroslava Polláka, garanta prijatej Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020, je dôležité, že KDH má dlhodobý a vážny záujem o riešenie tejto problematiky.

„Uvedomujem si, že je to ťažká téma. Vidím, že KDH má záujem reálne riešiť túto problematiku,“ povedal Miroslav Pollák. Prijatá Stratégia, ktorá bola ocenená ako jedna z najlepších v Európskej únii, by mala byť podľa neho východiskom pre napĺňanie konkrétnych cieľov tejto politiky. „Vláda by sa mala držať tejto stratégie, nie vymýšľať živelné a nekoncepčné kroky, ako to robí vláda dnes,“ dodal na záver Miroslav Pollák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu