Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SDKÚ volá po malej rómskej reforme: Chce, aby sa oplatilo pracovať

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lepšia vymožiteľnosť práva pre všetkých a stav, keď pracovať sa oplatí. To sú hlavné tézy tzv. malej rómskej reformy, s ktorou už po štvrtýkrát prichádza opozičná SDKÚ-DS. Štvoricou zákonov, ktorú reforma obsahuje, sa bude parlament zaoberať ešte na aktuálnej schôdzi.

"Chceme zlepšiť podmienky ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Máme aj podporu splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO) a považujeme to za programovú prioritu SDKÚ-DS. Je to aj náš príspevok k zápasu s extrémizmom. Ak nebudú štandardné strany ponúkať štandardné riešenia, budú ich prinášať extrémisti v kovových 'bagandžiach'," varoval líder strany Pavol Frešo.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS a spoluautor reformy Ľudovít Kaník je presvedčený, že dnes sa neoplatí pracovať tým, ktorí sú v nízkom príjmovom pásme, a preto uprednostňujú sociálne dávky. "Je to teda reforma sociálneho systému, aby štát podporil tých, ktorí sa usilujú a pracujú," vysvetlil.

Malá rómska reforma obsahuje novely štyroch zákonov. Ide o zákon o hmotnej núdzi, o rodičovskom príspevku, tu SDKÚ-DS navrhuje zvýšenie podpory zo strany štátu pre rodiny, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, ďalej je to novela stavebného zákona ako prostriedok na boj proti čiernym stavbám na cudzích pozemkoch a napokon zákon o priestupkoch, ktorý rieši kriminalitu nepracujúcich, ktorí nemajú na pokuty. Tí si sankciu budú musieť odpracovať. "Robíme to, čo vláda opomína," zdôraznil Kaník.

Napríklad pravidlá pri poskytovaní dávok v hmotnej núdzi sa majú upraviť tak, aby viac podporovali pracujúce rodiny. Rodina, kde aspoň jeden rodič pracuje, má mať vyšší príjem ako rodina žijúca zo sociálnych dávok.

SDKÚ-DS teda navrhuje, aby sa do nároku na dávku v hmotnej núdzi nezapočítavalo 40 percent čistého príjmu tých rodín, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, namiesto súčasných 25 percent. Tým sa podľa Kaníka zvýši čistý príjem pracujúcich rodín a zvýši sa motivácia ľudí pracovať.

Reforma sprísňuje aj požiadavku na príspevok na školskú dochádzku. Ak žiak bude mať viac ako sedem neospravedlnených hodín za mesiac, rodičia naň stratia nárok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu