Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda sa oboznámi s vývojom dlhu v rezorte zdravotníctva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministri sa na dnešnom rokovaní vlády SR oboznámia s vývojom dlhu v rezorte zdravotníctva za rok 2013. Ten na konci minulého roka stúpol na 318,9 milióna eur. Medziročne sa tak záväzky po lehote splatnosti na úrovni istiny zvýšili o 105,6 milióna eur.

Pod nárast sa podpísali štátne zdravotnícke zariadenia, ktorých dlh vlani dosiahol 246,8 milióna eur oproti 141,7 milióna eur v roku 2012. Zariadenia delimitované na obce či VÚC a transformované na neziskové organizácie mali nesplatené záväzky vo výške 72,1 milióna eur. Medziročne vzrástli o 0,7 milióna eur.

Ministerstvo školstva predložilo na 106. schôdzu vlády návrh grantového programu pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe. Týmto sa vytvorí mechanizmus, ktorý umožní štátnej správe získať absolventov najlepších vysokých škôl v zahraničí.

"Pre takýchto absolventov by zvyčajne neboli pozície v štátnej správe atraktívne, najmä z pohľadu mzdového ohodnotenia. V záujme skvalitnenia tvorby politík vznikli na viacerých ústredných orgánoch štátnej správy osobitné analytické útvary. Štipendisti by mali byť prioritne obsadzovaní na tieto útvary," pripomína ministerstvo.

Absolventi, ktorých počas štúdia podporí štipendiom, sa budú musieť zaviazať, že vo verejnej správe odpracujú tri roky. Požiadať oň budú môcť slovenskí študenti, ktorí už sú prijatí alebo študujú na vybraných vysokých školách v zahraničí na druhom alebo treťom stupni v dennej forme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu