Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dlhy štátnych nemocníc vlani rástli, poukazuje analytik

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar spochybnil tvrdenia ministerstva zdravotníctva o spomalení tempa zadlžovania štátnych nemocníc. Ako poukázal, "kľúčový" ukazovateľ - záväzky po lehote splatnosti - hovorí opak.

V roku 2012 rástli záväzky po lehote splatnosti o 72 miliónov eur a vlani o 95 miliónov eur. "Do akej miery to bolo ovplyvnené obmedzením lehoty splatnosti faktúr na 60 dní je neznáme," skonštatoval. Zachar tvrdí, že vzhľadom na to nemôže ministerstvo bez ďalšieho vysvetlenia tvrdiť, že sa mu podarilo spomaliť tempo zadlžovania.

Začiatkom februára 2013 vstúpila do účinnosti novela, ktorá transponovala európsku smernicu o boji proti oneskoreným platbám a zaviedla sa dvojmesačná splatnosť faktúr. "Ministerstvo, ako aj manažmenty štátnych nemocníc teraz stále odôvodňujú vyšší nárast záväzkov po lehote splatnosti týmto legislatívnym opatrením. Či je to však skutočne tak, alebo je to len vhodná výhovorka pre rýchlejšie zadlžovanie, sa nedá určiť," uviedol.

Ministerstvo argumentuje, že zo spomínaného dôvodu sa na tempo zadlžovania pozeralo cez číslo celkových záväzkov. "Vstupujú do neho záväzky pred i po lehote splatnosti, čo je úplné jasne merateľné číslo. A na základe toho tvrdíme, že tempo rastu celkových záväzkov v roku 2013 v porovnaní s rokom 2012 spomalilo a 13 nemocníc sa zadlžovalo pomalšie. A tak vzniká do budúcnosti menší tlak na cash-flow nemocníc ako rok predtým," povedala hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Podotkla, že ak by sa malo isť logikou porovnávania vývoja zadlžovania cez kategórie záväzkov po i v lehote splatnosti, potom treba dodať, že vlani záväzky v lehote splatnosti nerástli, ale klesli o vyše 16 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu