Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lajčák: Iba na našich oslavách vstupu do EÚ bola celá politická špička únie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Žiadnu inú z desiatich krajín, ktoré oslavovali minulý týždeň desaťročie vstupu do Európskej únie, nenavštívilo toľko špičiek únie ako Slovensko. Pred účastníkmi plenárneho zasadnutia Národného konventu mladých v Bratislave to dnes vyhlásil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie nie je náhodou, že sa na našich oslavách zúčastnila najvyššia reprezentácia Európskej únie. Na galavečer v historickej budove Slovenského národného divadla, ktorý sa konal v stredu 30. apríla, prišiel predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý podľa Lajčáka nemohol v tento deň prísť, navštívil Slovensko dva dni predtým, v pondelok 28. apríla.

"Žiadna iná krajina sa ničím takým nemohla popýšiť. To, že si to na Slovensku nikto nevšimne, to je diagnóza našich médií," uviedol Lajčák. Je to podľa neho potvrdenie toho, že Slovensko je dnes vnímané ako príklad motivácie a inšpirácie pre mnohých.

"Vo všeobecnosti sa hovorilo, že Slovensko vstupovalo ako outsider a dnes je líder v desiatke krajín, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004. A nie sú to moje slová, ale slová, ktoré hovoria iní ľudia," doplnil minister zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu