Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Csáky bojkotuje slávnostný galavečer v SND: Môže za to kauza Malinová

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Pál Csáky, bývalý podpredseda vlády Slovenskej republiky v čase vstupu SR do Európskej únie (EÚ), odriekol účasť na slávnostnom galavečere v historickej budove Slovenského národného divadla, ktorý sa bude konať v stredu 30. apríla pri príležitosti 10. výročia vstupu SR do EÚ.

Csákyho pozval ako oficiálneho hosťa podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Csáky odriekol účasť pre protestnú akciu na podporu Hedvigy Žákovej Malinovej, ktorú organizujú maďarské civilné organizácie na Slovensku v ten istý deň. 

"Obetoval som štyri roky zo svojho života v období medzi rokmi 2002 a 2006 tomu, aby SR mohla vstúpiť čestne ako rovnoprávny celok európskej demokratickej rodiny do EÚ. Keď som prevzal túto funkciu v decembri 2002, SR bola na poslednom mieste v pripravenosti na vstup do EÚ z vtedajších 10 kandidátskych krajín," ozrejmil pre TASR Csáky s tým, že v roku 2006, keď odovzdal túto kompetenciu svojmu následníkovi, SR bola už na treťom mieste.

"Rád spomínam aj na doteraz jediné úspešné referendum v histórii SR, ktoré som manažoval s mojimi spolupracovníkmi v roku 2003. Prostredníctvom neho sami občania SR povedali jasné áno vstupu SR do EÚ. To už si ani nedovolím pripomenúť, že európske fondy sme čerpali vtedy na úrovni 94 percent a sám som bol nespokojný s takou úrovňou," dodal Csáky.

Pripomenul, že niet pochýb o tom, že jeho miesto je na strane protestujúcich, a nie súčasných predstaviteľov štátu. "Je mi veľmi ľúto, že som nútený pristúpiť k takému kroku, no nech sa pozrie každý do zrkadla, či dodržiava princípy skutočne demokratického štátu," uzavrel Csáky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu