Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pollák vraj obchoduje s rómskou problematikou: Takéto sumy ponúkal starostom

Poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Peter Pollák
Poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák robí podľa Rómskej iniciatívy Slovenska (RIS) politiku cez svoj úrad. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda RIS Václav Kappel. Pollák vraj po stretnutí so starostami obcí, ktoré bolo 17. marca v Národnej rade SR, pozval niekoľkých starostov na obed, kde sa pýtal, koľko peňazí potrebujú pre svoju obec.

„Boli to rôzne sumy, keď si niekto vypýtal 20-tisíc eur, splnomocnenec mu ponúkol 25-tisíc. Na obede zároveň predstavil kandidáta do eurovolieb za OĽaNO Stanislava Daniela a starostov požiadal o podporu pre neho,“ poznamenal Kappel.

„Ak pán Pollák bude tvrdiť, že klameme, treba sa posadiť pred detektor lži,“ dodal. Podľa neho na detektor pôjdu aj starostovia, pričom prítomná chce byť aj Rómska iniciatíva Slovenska, ktorá tiež nemá problém detektor absolvovať. „Sme presvedčení, že to, čo tvrdíme, je pravda,“ doplnil. Ako dodal Kappel, tým, že Pollák sľúbil viac peňazí pre obce a zároveň predstavil kandidáta, je jasné, že robí politiku. „Mali by riešiť to, čo Rómov skutočne trápi,“ pripomenul predseda RIS. 

Ak bude podľa Kappela takéto správanie splnomocnenca pokračovať, budú robiť všetko pre to, aby vláda Petra Polláka odvolala. „Takíto ľudia by mali skončiť a nebolo by dobré, aby sa zaujímali o veci verejné,“ dodal Kappel. Počas tlačovej konferencie sa strhla slovná potýčka medzi starostom obce Nitra nad Ipľom v okrese Lučenec Tivadarom Berkim a Kappelom. Berki totiž ponúkanie väčšieho množstva peňazí pre obce poprel. „Ja som na tom obede bol a môžem s vážnosťou povedať, že Peter Pollák žiadne peniaze neponúkal,“ povedal novinárom. 

Podľa Polláka chce Kappel len upútať pozornosť. "Obchoduje s rómskou problematikou," povedal splnomocnenec. Ako dodal, Stanislav Daniel, ktorý je kandidátom do EP, bol na obede so starostami preto, lebo sa zaoberá aj problematikou čerpania peňazí z eurofondov. "To, že je na kandidátke OĽaNO do eurovolieb, je náhoda," doplnil. Systém prideľovania prostriedkov pre obce je podľa Polláka postavený na viacerých ľuďoch, nielen na splnomocnencovi, projekty pre obce hodnotia ministerstvá, prechádzajú rôznymi oddeleniami MV SR a končia na stole ministra vnútra. "Ja som len ten, kto programy vymýšľa a agitujem za to, aby sa obce do nich zapájali," povedal. 

Peter Pollák už pred dvoma týždňami podal na GP SR trestné oznámenie za to, že ho predseda RIS Kappel obvinil, že robí kampaň budúcemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi a zneužíva tak svoju funkciu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu