Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do májových eurovolieb sa zapojí 29 kandidátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Do májových eurovolieb sa chce zapojiť 29 politických subjektov. Presne toľko ich podalo kandidačné listiny v stanovenom termíne. Politické subjekty museli okrem menného zoznamu dodať aj volebnú kauciu 1659 eur. Kandidátky prekontroluje Ústredná volebná komisia. Ak strany splnili všetky zákonom dané podmienky, komisia kandidátky zaregistruje.

O priazeň voličov sa chcú uchádzať známe i menej známe strany. Kandidujú parlamentné subjekty Smer-SD, SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, a OĽaNO. Tiež hnutie NOVA spolu s KDS a OKS. Zo známejších strán, ktoré však nie sú v parlamente, majú záujem o miesto v Bruseli SMK, SNS aj KSS. Kandiduje tiež ĽSNS Mariána Kotlebu, Slovenská ľudová strana (SĽS), Európska demokratická strana (EDS).

Kandidačné listiny podali aj Strana demokratického Slovenska (SDS), Strana moderného Slovenska (SMS), Demokratická občianska strana (DOS), Kresťanská slovenská národná strana (KSNS), Maďarská kresťanskodemokratická aliancia, Magnificat Slovakia, Národ a Spravodlivosť - naša strana, Nový parlament, Právo a spravodlivosť, Priama demokracia spolu s Kresťanskou ľudovou stranou, Strana občianskej ľavice, Strana TIP, Strana zelených, Úsvit, VZDOR - strana práce, 7 Statočných regionálna strana Slovenska.

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája. Voliť môžu občania, ktorí majú najmenej 18 rokov, hlasovanie je dobrovoľné. V máji pôjde o historicky tretie eurovoľby na území SR. V ostatných, v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Na voľbách sa zúčastnilo 16 politických strán, zvíťazil Smer-SD, ktorý má v EP päť poslancov z celkovo 13 slovenských.

Farby Slovenska v súčasnom EP obhajujú 13 poslanci - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obidvaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu