Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico bude vo štvrtok druhýkrát čeliť odvolávaniu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude vo štvrtok 13. februára o 09.00 h v parlamente po druhý raz v tomto volebnom období čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Dôvodom je kauza predaja emisných kvót z roku 2008 a neochota poslancov vládneho Smeru-SD o tejto problematike na pôde parlamentu diskutovať.

Mimoriadnu schôdzu zvolal na štvrtok predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) na žiadosť opozície. Tá sa pokúšala prerokovať tému emisií na minulotýždňovej mimoriadnej schôdzi NR SR. Poslanci Smeru-SD však jej program neschválili a rokovanie sa tak nekonalo. Ak je ale predmetom schôdze návrh na odvolanie člena vlády, o programe sa nehlasuje a zasadnutie sa konať musí.

Pri prvom pokuse o odvolanie pre kauzu SPP Fico rokovaciu sálu opustil po svojom príhovore spolu s poslancami Smeru-SD a na schôdzi sa nezúčastňovali. Na štvrtok má Fico naplánované stretnutie so svojím českým partnerom Bohuslavom Sobotkom, ktorý na Slovensko pricestuje na Ficovo pozvanie.

Opozícia chce od predsedu vlády SR počuť, akým spôsobom obchod prebehol a či skutočne o jeho príprave vedel od Slovenskej informačnej služby. Opoziční predstavitelia tiež neveria, že so zoznamom osôb a firiem, ktoré údajne zbohatli na nevýhodnom predaji emisií, je všetko v poriadku a že tam nie sú ľudia napojení na Smer-SD.

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje mimoriadnu schôdzu za účelový politický ťah krátko pred prezidentskými voľbami. Povedal to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Slovensko v roku 2008 predalo americkej spoločnosti Interblue Group 15 miliónov ton emisií za cenu 5,05 eura za tonu. Táto cena bola dlhodobo kritizovaná najmä vtedajšou opozíciou pre nevýhodnosť. Poukazovala tiež na to, že firma sídlila v garáži. Spoločnosť mala zároveň doplatiť jedno euro za tonu na tzv. zelené projekty, teda 15 miliónov eur, čo sa doteraz nestalo pre spochybnenie projektu.

Emisné kvóty skončili v japonských firmách. Ako vyplynulo z vyjadrení bývalého projektového manažéra spoločnosti Rastislava Bilasa, kúpené emisie sa predávali ďalej asi za osem eur. Kauzu vyšetrovala polícia, vlani trestné stíhanie zastavila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu