Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo má výhrady voči znižovaniu emisií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko má výhrady voči plánu Európskej komisie na znižovanie emisií uhlíka. Informoval o tom hovorca ministerstva Maroš Stano. Výhrady na zasadnutí Rady ministrov pre životné prostredie v Bruseli tlmočil minister životného prostredia Peter Žiga.

Plán je podľa ministra príliš ambiciózny. "Pre náš priemysel by znamenal obmedzenie z hľadiska nákladovosti a rentability," povedal Žiga s tým, že naplňovanie tohto cieľa by na Slovensku mohlo znamenať zvýšenie nezamestnanosti. Do problémov by sa podľa neho dostali najmä hutnícky a chemický priemysel, ktoré patria na Slovensku k najväčším zamestnávateľom.

Návrh Európskej komisie počíta so znížením uhlíkových emisií o 40 percent oproti roku 1990. Dosiahnuť to európske štáty majú do roku 2030. Návrh taktiež počíta s dosiahnutím podielu obnoviteľných zdrojov energie na 27 percent celkovej spotreby. Návrh kritizovali aj ekologické organizácie, napríklad Greenpeace. Tie ho však zhodnotili ako málo ambiciózny.

Ministri životného prostredia rokovali aj o obmedzení alebo zákaze pestovania geneticky modifikovaných organizmov, ochrane pôdy a boji proti obchodovaniu s voľne žijúcimi druhmi živočíchov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu