Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšia facka pre Slovákov: Prečítajte si, čo nám vraj odkazuje Únia!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Európska únia v Protikorupčnej správe odkázala podľa predsedu SaS Richarda Sulíka Slovákom, že sú skorumpovaný národ. Ako povedal Sulík dnes, nemáme byť na čo hrdí a obzvlášť vláda Roberta Fica sa snaží, aby sa korupcii darilo čoraz viac.

 „Dôkazom toho je i fakt, že napriek tomu, že na Slovensku má pracovať protikorupčná pracovná skupina, tá sa od konca roku 2011 nezišla ani raz,“ povedal s tým, že Robert Fico namiesto toho, aby niečo riešil, snaží sa zbaviť vládnej zodpovednosti saltom do prezidentského paláca.

Európska komisia vo svojej správe konštatuje, že Slovensko vynaložilo značné úsilie na zlepšenie protikorupčného právneho rámca pre trestné právo a verejné obstarávanie. Viacero faktorov však obmedzuje účinnosť protikorupčných opatrení, a to problémy s právnymi predpismi, pocit chýbajúcej nezávislosti zložiek súdnictva a úzke prepojenie medzi politickou a podnikateľskou elitou, uvádza sa v správe.

EK navrhuje, aby Slovensko posilnilo nezávislosť súdnictva a aby predovšetkým presne vymedzilo kritériá, na základe ktorých možno predsedov a podpredsedov súdov odvolať z funkcie. Komisia tiež navrhuje, aby sa zlepšila transparentnosť financovania politických strán na miestnej a regionálnej úrovni. V súvislosti so zneužívaním fondov EÚ komisia odporúča, aby sa posilnili mechanizmy kontroly s cieľom predchádzať vzniku konfliktov záujmov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu