Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, z daní sponzorujete tajný projekt za 315 miliónov: Mali by ste sa začať báť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nevládna nezisková organizácia Statewatch, ktorá sa zameriava na dodržiavanie ľudských práv a slobôd, zverejnila zaujímavú správu, v ktorej tvrdí, že Európska únia tajne podporuje ďalšiu militarizáciu nášho regiónu. Stovky miliónov eur daňových poplatníkov vraj investuje do vývoja bezpilotných lietadiel, a to bez akéhokoľvek politického dozoru a vedomia svojich občanov.

"Viac ako 315 miliónov eur (430 miliónov dolár) dala EÚ na financovanie výskumu technológie dronov alebo bezpilotných lietadiel zameraných na špecifický účel, ako sú policajné či hraničné kontroly," píše sa v správe nazvanej "Eurodrones Inc.".

Dokument poukazuje na to, že financovanie výskumu je do značnej miery "neviditeľné" pre ľudí aj národné parlamenty, pretože mu chýba riadny politický dohľad. Podľa správy je totiž zahrnutý v tajnej rozpočtovej línii, ktorá bola vložená do nových právnych predpisov EÚ o riadení letovej prevádzky pre tento rok.

Správa popisuje 20-ročný plán, ktorého cieľom je zaviesť dozor dronov do vzdušného priestoru EÚ. Samozrejme vedieť o ňom má iba úzka skupinka úradníkov a zástupcov veľkých korporácií.

Spoluautor správy Chris Jones vo vyhlásení na internetových stránkach Statewatch uviedol, že tento krok prišiel po rokoch úspešného lobingu obranných a bezpečnostných spoločností a ich spoločníkov, ktorí by z toho mali najväčší úžitok.

Drony by sa potom zapojili aj do činností civilného dohľadu, ako sú hraničné hliadky a pátranie po zločincoch. Statewatch je však znepokojená tým, že takáto povaha programu ho prepožičiava k "ďalšej militarizácii" Európskej únie.

Napriek tomu, že už padlo niekoľko výziev na začatie verejnej diskusie a odporúčania, aby bola záležitosť preskúmaná množstvom organizácií, vrátane Európskej skupiny pre etiku, Výboru pre občianske slobody Európskeho parlamentu alebo Európskej agentúry pre základné práva a ochranu údajov, nikdy k tomu nedošlo.

Hoci autori správy nekritizovali samotný výskum dronov, poukazujú ňou na skutočnosť, že súčasný program je príliš  "silne vychýlený v prospech záujmov veľkých dodávateľov pre obranu". Argumentujú tým, že by to mohlo viesť k "bezdôvodnému štátnemu dozoru a represii", rovnako ako ku globálnym pretekom v zbrojení.

"Je ľahké pochopiť, prečo sú ľudia tak nadšení dronmi: existuje veľa pozitívnych vecí, na ktoré by mohli byť použité," povedal spoluautor Ben Hayes, ktorý však dospel k záveru, že EÚ má "morálnu a právnu povinnosť" podporovať základné práva a právne princípy. A medzi ne patria aj občianske slobody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu