Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žiga: Neviem si predstaviť ropovod cez Žitný ostrov, treba hľadať alternatívu

Peter Žiga
Peter Žiga (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) nemení svoj názor na výstavbu ropovodu cez Žitný ostrov. Ako poznamenal nevie si predstaviť technické riešenie, na základe ktorého by pre neho bolo možné vydať pozitívne hodnotenie vplyvov na životné prostredie.

Envirorezort v tejto súvislosti poukazuje na zmeny vo vodnom zákone. Podľa novej legislatívy sú produktovody, a teda aj ropovody v chránených vodohospodárskych oblastiach, ako je Žitný ostrov, vylúčené.

Pôvodná trasa ropovodu, ktorý má prepojiť ropovod Družba s rakúskou rafinériou Schwechat, mala na Slovensku prechádzať územím chránenej vodohospodárskej oblasti Žitného ostrova. V roku 2005 však bola na základe výsledkov posudzovania vplyvov na životné prostredie zamietnutá.

Odvtedy sa hľadá alternatívne trasovanie, variant cez Žitný ostrov však vylúčila až bývalá vláda Ivety Radičovej. V hre bolo napríklad vedenie tzv. mestským koridorom, priamo cez Bratislavu, čo mesto odmieta alebo tzv. karpatským koridorom cez Malé Karpaty, Záhorie a rieku Morava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu