Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OĽaNO vyzýva na podporu zákona o pomoci v hmotnej núdzi

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Líder OĽaNO Igor Matovič a poslanec hnutia a vládny splnomocnenec pre rómsku problematiku Peter Pollák vyzývajú poslancov, aby podporili nový zákon o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý prezident Ivan Gašparovič vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie.

Základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,60 eura bude podľa návrhu štát od začiatku budúceho roka vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác 32 hodín.

Základným predpokladom tejto podmienky však bude, že mu takúto činnosť obec ponúkne. Ak ani jeden z rodičov nevyužije ponuku obce a nebude pracovať, rodina nedostane aktivačné príspevky ani základnú dávku v hmotnej núdzi na rodičov.

"Návrh zákona o hmotnej núdzi obsahuje tri základné piliere rómskej reformy," uviedol Pollák. Právnu normu považuje za správnu, podľa neho štátne dávky nemôžu dostávať ľudia, ktorí neposielajú deti do školy. "Sociálna pomoc sa nedáva zadarmo, treba si ju zaslúžiť," dodal Pollák.

"Treba si uvedomiť, že bez práce nebudú koláče," konštatoval Matovič. Politici sa podľa jeho slov po 20 rokoch musia začať venovať riešeniu problémov ľudí. Matovič zároveň pripúšťa možnosť zmeny ústavy, ak by ústavný súd zákon označil za protiústavný. "Je choré, ak sa má štát starať rovnako o každého bez ohľadu na to, ako sa správa," pripomenul líder obyčajných ľudí.

Rýchlosť napĺňania rómskej reformy podľa Matoviča teraz závisí od ministerstiev a vládnych poslancov, Pollák ako poradca vlády podľa neho už reformu predstavil, je na jednotlivých rezortoch, aby ju uvádzali do praxe.

Gašparovič za problematické považuje to, či zníženie dávky v hmotnej núdzi určenej na zabezpečenie základných životných podmienok je v súlade s Ústavou SR. Hlava štátu má pochybnosti aj o tom, či vykonávanie menších obecných služieb je v súlade s Dohovorom Medzinárodnej organizácie práce (MOP) o nútenej alebo povinnej práci a Dohovorom MOP o zrušení nútenej práce.

Prezident upozorňuje na to, že podľa Ústavy SR má každá osoba v hmotnej núdzi právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Nový zákon podľa Gašparoviča zavádza nerovnaké postavenie medzi plnoletou osobou v hmotnej núdzi, ktorá sa zúčastní na vykonávaní malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác, a plnoletým človekom v hmotnej núdzi, ktorému takáto práca nebude ponúknutá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu