Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovič si myslí, že kandidovať by mal Krčméry: Zvalcoval by všetkých

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by za prezidenta kandidoval rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Vladimír Krčméry, zvalcoval by všetkých konzervatívnych kandidátov. V bilančnom rozhovore to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič. Práve on Krčméryho neúspešne presviedčal, aby do boja o prezidentský palác šiel.

"Bohužiaľ, takéto čisté duše sa politiky stránia. Mrzí ma to," tvrdí Matovič. Za skutočnosťou, že Krčméry pôsobí v petičnom výbore kandidáta pravice Pavla Hrušovského (KDH), vidí Matovič strach. "Ja si osobne myslím, že profesora Krčméryho na to nahovorili, lebo sa ho báli. Ak by išiel kandidovať, tak by zvalcoval všetkých konzervatívnych kandidátov, lebo tí zvyčajne vodu kážu a víno pijú. A niektorí aj doslovne," myslí si Matovič.

On sám si podľa vlastných slov zo súčasných kandidátov na prezidenta vybrať nevie. "S tým, že by som si vybral človeka, ktorého by som šiel voliť s radosťou, tak to nie. Menšie zlo by som si dokázal vybrať," podčiarkol. Na otázku, či niekoho OĽaNO podporí, zatiaľ neodpovedá. "Vzhľadom na to, že sme neštandardní, nechceme ísť cestou podpory jediného. Samozrejme je ideál, ak by sme našli človeka, ktorý nás čo najviac spojí, a tak to asi aj dopadne, že väčšina klubu podporí jedného a pár jednotlivcov niektorých individuálnych kandidátov. Termín na odovzdávanie kandidátok uplynie v januári, dovtedy by bolo nefér sa uviazať komukoľvek," upozorňuje.

O podporu však Matovičovo hnutie dávnejšie žiadal Radoslav Procházka, ale nedostal ju. "Asi sme sa na ňom nevedeli zhodnúť všetci na klube. Tiež nám bolo podozrivé, že začal tvrdiť, že o podporu nežiadal, kým my sme vedeli, že žiadal. Bol u nás, v strane Nova, v SaS, všade chodil, podporu pýtal a potom to popieral. Bol to pre mňa výkričník, že tu hrá nejakú hru," dodal Matovič.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil prezidentské voľby 19. decembra. Na kandidatúru je potrebných 15.000 podpisov občanov alebo pätnástich poslancov parlamentu.

Kandidatúru už ohlásil premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, za ktorým stojí 83-členný poslanecký klub, ako aj Pavol Hrušovský s podporou trojice parlamentných strán. Potrebných 15.000 podpisov už má vyzbieraných zakladateľ KDH, dnes občiansky kandidát Ján Čarnogurský, nezaradený poslanec Radoslav Procházka, Peter Osuský (SaS), aj podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

Kandidovať chce aj dvojnásobný slovenský exminister Milan Kňažko a bývalý zákonodarca za SMK Gyula Bárdos. Občianskym kandidátom chce byť aj Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer a 58-ročný fotograf a prevádzkovateľ kaviarne v Bratislave Andrej Palacko.

Prvé kolo prezidentských volieb bude na Slovensku 15. marca 2014. Ak v ňom ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, 29. marca 2014 sa uskutoční druhé kolo s dvoma najúspešnejšími kandidátmi z prvého.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu