Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozzúrený Matovič vracia úder kolegyni Ritomskej: Si Vinco Lukáč v sukni!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéfa OĽaNO Igora Matoviča pobúrili reakcie a tvrdenia jeho už bývalej kolegyne Márie Ritomskej. Rozčuľuje ho, že berie kráľovský plat 3000 Eur za nič, keďže stále absentuje. Aj on zašiel do zvieracej ríše a prirovnal ju k falošnej líške. Tvrdí, že by sama mala absolvovať odborné vyšetrenie a ukázať ho verejnosti. Navyše prezradil, do akej funkcie navrhovala svojho brata a ešte aj zatĺkala, že je to jej rodinný príbuzný.

Rozhovor s pani Ritomskou pre topky.sk vás zjavne rozladil. Takého rozčúleného som vás ešte nevidela. Čo vám najviac prekážalo, čo povedala?

Viete, dokážem prijať zaslúžené rany. Keď niečo poseriem, nech mi niekto naloží, keď si zaslúžim, je to fér. Ale teraz? Za čo? A hlavne, od koho?! Od Márie? To nemyslíte vážne! Veď Mária je najväčšia parlamentná absentérka. Berie kráľovský plat tri tisíc eur čistého mesačne, ale do práce nechodí. Veľmi ma sklamala. Pred voľbami sa Erike (Erika Jurinová pozn.red) zaliečala, ako ona bude v parlamente bojovať za ľudí ... a nič.

 

Nebojuje?

Ani sa neunúva chodiť do pléna a príde len na hlasovanie, aj to len na niektoré. Nepredložila ani jeden jediný zákon, hoci je právnička. Hanba nebeská, naleteli sme jej. Bohužiaľ, tak isto sa správala aj v predošlom zamestnaní v URSO, len sme sa to neskoro o nej dozvedeli. A ešte sa s nimi súdi, že ju odtiaľ zaslúžene vyrazili. Typický absentér, všetci sú zlí, len ja som úžasná.

 

Snáď najzásadnejšie je, že vás obvinila z vydierania. Doslova povedala, že „prvé dni v parlamente sa niesli zisťovaním o nových klubových poslancoch „kto, odkiaľ a čo“. Následne im „silní“ zakorenení parlamentní štamgasti čosi sľúbili, niečo ponúkli a už ich mali v hrsti.“ Čo ste komu sľúbili?

 

Priznávam, Máriu som vydieral. Asi desaťkrát som jej povedal, že by si konečne mohla vstúpiť do svedomia a za kráľovský plat, ktorý za svoju akože prácu dostáva, by mohla aspoň chodiť do práce.

Nakoniec ma o už prestalo baviť a povedal som jej, že v prípade, že sa neznormalizuje, nemám problém sa postaviť na tlačovku a verejne pomenovať jej absentérstvo. Miesto toho, aby sa znormalizovala, narýchlo vystúpila z klubu a začala chŕliť síru a vymýšľať si somariny. Čo mám na to povedať? Čo sa babe chcelo, to sa babe prisnilo. Zrejme jej aj sláva stúpla do hlavy, začalo sa jej to tam z toho motať a teraz vypúšťa choré bludy.

 

Pýtala som sa, či ste niekomu niečo sľúbili a teraz ho vydierate?

Nikdy žiadnemu nášmu poslancovi som tiež nič za nič nesľúbil. Bol by som idiot, ak práve také praktiky štandardných strán kritizujem a sám by som ich robil. Myslíte si, že by mi to také osobnosti ako Maňo Huba,  Janko Mičovský, či íní ľudia na klube tolerovali. V momente by z klubu odišli. Sme slobodný klub slobodných ľudí, to ale neznamená, že budeme tolerovať darmožráčtvo kohokoľvek.

 

Pomohli ste nejakému poslancovi v súkromných záujmoch? Komu a ako?

Z hĺbky duše nenávidím prospechárstvo, nenávidím kupčenie so svedomím. Čiže, ak myslíte nejaké kupčenie, tak nikdy. Ak myslíte to, či som niekedy bol s kolegom poslancom na obede a platil som, to áno. Ale nabudúce on, veď to je normálne.

 

Nie je mimochodom vydieranie trestným činom?

Jasné, že je a Mária je právnička. Takže verím, že vie, čo je jej občianskou povinnosťou. Hajde podať na mňa trestné oznámenie, inak je len obyčajná zbabelá trúba, čo spoza bučka trúbi.

 

Chcela aj poslankyňa Ritomská vybavenie nejakej veci s osobným prospechom?

Pár krát sme sa rozprávali spolu o rodinkárstve, ako ho ona nemá rada na úradoch. Páčilo sa mi to, veď to je jeden z hlavných postojov nášho hnutia. Skoro ma ale šľak trafil, keď zrazu Mária predložila do Národnej rady oficiálny návrh na voľbu jej brata za podpredsedu NKÚ. A ešte trápne zapierala, že to je jej brat. Keď som sa jej zhrozený spýtal, že či toto nie je rodinkárstvo, len sa na mňa prihlúplo usmiala.

 

Sklamala vás?

Strašne. Vtedy som definitívne nad našou Máriou zlomil palicu. Pochopil som, že sa zvolením za poslankyňu natoľko opila pocitom bohorovnosti, že si myslí, že už nemusí chodiť do práce, ale plat brať môže. Že je v pohode, ak holduje rodinkárstvu, hoci ľuďom pred voľbami sľúbila, že bude voči nemu bojovať.

 

Je pravda, ako tvrdí, že žiadate od poslancov, aby vám peniaze odovzdávali za asistentov? Ak áno, prečo?

Nič viac sa ma nedotklo tak, ako toto stupídne klamstvo. Dám Márii čas, aby buď dala trestné oznámenie a svoje drísty dokázala, alebo trestné oznámenie podám ja a panička siahne hlboko do kapsy. Neviem, či potrebuje upútať pozornosť, keďže vyhlásila, že zakladá stranu, alebo jej načisto hrablo. Asi aj á aj bé je správne. Inak, keď si ju založí, mám už pre ňu výstižný názov - SPA, len nie kúpele, ale Strana parlamentných absentérov a rovno môže byť jej doživotnou čestnou predsedníčkou.

 

Vyberáte poslancom aj ich asistentov?

Asistentom poslanca môže byť len ten asistent, s ktorým poslanec podpíše zmluvu. Myslíte si, že by si slobodný poslanec dal niekým rozkazovať s kým podpísať zmluvu má a s kým nie? Ja nie. Zo začiatku sme samozrejme pár ľuďom, ktorí nepoznali nikoho v Bratislave, odporučili niekoľkých ľudí. Niektorí si z nich vybrali, niektorých si aj dodnes nechali a iní ich vymenili. To je hriech? To je normálne.

 

Mária Ritomská tvrdí, že za to, že nechcela dávať peniaze za asistentov, ste jej odmietali podporiť jej návrhy. Je to pravda?

Ach jaj, jednoducho Mária. Viete, naša Mária je ako Vinco Lukáč v sukni. Ani on nevedel, že či je vo vláde, alebo v opozícii. Ona zas v oficiálnom liste predsedovi parlamentu napísala, že vystupuje z hnutia, hoci v ňom nikdy nebola. Zrejme má tiež problém rozoznať medzi klubom a hnutím.

 

Takže je to pravda?

No a v tejto veci, Mária zase zrejme nevie, že nikto, opakujem nikto, nemôže poslancovi zabrániť, aby využíval svoju zákonodárnu iniciatívu a predkladal návrhy zákonov. Dupľom, ak je Mária právnička. Za tie skoro dva roky mala mať, ako právnička, predložených aspoň 50 zákonov. Koľko ich predložila? Ani jeden. Je len podpísaná pod troma návrhmi, ktoré však vypracovali iní poslanci a jej sa dali len podpísať. Za 60 tisíc eur v čistom, čo za ten čas zarobila, katastrofálny výkon. Obyčajných ľudí musí šľak triafať, keď takýchto darmožráčov musia živiť. Mňa tiež, som veľmi sklamaný a úprimne sa hanbím, keď už ona nie.

 

Naozaj nič nepredložila?

Nič. Ó, pardón, klamem. Predložila, hoci nie do podateľne, len na náš klub. Tak pred rokom prišla na klub a rozdala nám jednu A4. Vraj to je návrh, ktorý chce predložiť do pléna. To ste mali vidieť tie ksichty na klube, nevedeli sme, či sa máme smiať, alebo plakať. Viete, čo tam bolo? Vraj chce, aby sme všetci na klube verejne podporili jej návrh, že v lehote šesť mesiacov budú mestá a obce zaviazané vypilovať všetky stromy na sídliskách a nahradia ich kríkmi. Väčšiu blbosť som ešte nepočul a aj som jej rovno takto do očí povedal. Strašne sa urazila a chodila pár dní odutá ako papuča. Asi nechápala, ako sme mohli takú „geniálnu“ myšlienku nepodporiť.

 

Obvinila vás, že ste v klube vytvorili atmosféru podozrievania, pochlebovania a podlizovania. Viskupič sa snažil vytvárať „hrozbu tieňmi“. Skúste sa k tomu vyjadriť.

Hrozbu tieňmi, to je celkom milé. Čítal som to a celkom ma to zaujalo, len doteraz som nepochopil, čo tým myslela. Myslím, že hroziace tiene vo svojom okolí vidia ľudia, ktorí by mali vyhľadať odbornú pomoc. Ak Márii z jej zaslúženej výplaty neostalo, rád jej prispejem. Ale vážne, myslím, že na klube sa zišla dobrá partia ľudí. Super ľudia, z ktorých si každý aktívne maká na svojej agende, ktorej sa venuje. Tím, v ktorom to kedy-tedy síce zaškrípe, ale celkovo dobrý tím. A hlavne slobodný, dovolené je mať iný názor, predložiť návrh, s ktorým iní ľudia ani nemusia všetci súhlasiť, jednoducho sloboda, ako by mala na klube byť. V takom prostredí sa nepotrebuje nikto podlizovať nikomu.

 

Vyhlásila, že stále ste sa s poslancom Viskupičom na klube hádali a už to nemohla počúvať. Hádate sa s poslancom Viskupičom často?

Mária nemohla počúvať? Veď vyše roka nechodila na kluby? To až teraz sa jej rozjasnilo? Smiešne. Ale hovorí pravdu, že sme sa s Jofom aj párkrát pohádali, ak to tak môžem nazvať. Vy sa nehádate? Ja s kýmkoľvek, s kým sa chcem dopracovať k pravde. Výmena názorov je proces, ktorý jediný vedie k pravde a k výmene názorov dochádza v akomkoľvek zdravom kolektíve, za to sa netreba hanbiť, to je skôr devíza. Samozrejme, dôležitá je miera.

 

Keď sa o vás a poslancovi Viskupičovi vyjadrovala, často našla prirovnania v zvieracej ríši. Okrem iného tvrdí, že ste spolu s Jozefom Viskupičom „egoisti a sociopati so silným sklonom k psychopaticky motivovaným útokom“. Skúste zase vy charakterizovať ju.

Všimol som si, že sa jej to tam nejako hemžilo zvermi. Viete, ona si niekedy zoberie do úst slovo a potom ho je schopná spomenúť vo vete aj štyrikrát. Ale, keď teda siahneme do zvieracie ríše, tak naša Mária by mohla školiť líšky vo falošnosti. Bola by uveriteľná a líšky by ju zrejme uznávali ako naslovovzatú odborníčku. A keď už chce súkať z rukáva diagnózy, najprv by jedno vyšetrenie mohla absolvovať a ukázať ho najprv verejnosti. Ale vlastne netreba, ak niekto má záujem o bližšie spoznanie Márie, stačí s ňou prehodiť osobne tri-štyri vety a hneď zistí, ktorá bije.

 

Tvrdí, že na niektoré útoky v parlamente si netrúfate a zneužívate na ne poslankyňu Mezenskú. Požiadali ste ju niekedy, aby sa miesto vás v pléne vyjadrila?

Týmto vyjadrením Helenke veľmi ublížila. Helenka Mezenská a manipulovateľná? To môže povedať len človek, ktorý ju vôbec nepozná, alebo ten, kto chce účelovo klamať. Helenka je síce drobné a jemné žieňa, ale silná osobnosť. V osemnástich sa rozhodla, že donosí svoje dieťa a vychová ho ako slobodná matka, to nedokáže handra ako Helenku opísala Mária. To si nezaslúžila. Je to bojovníčka, ktorá ide pevne za svojim cieľom odstaviť skorumpovaných zlodejov od moci. S ňou zametať nikto nemôže a ani nebude. Nikdy. Mária na Helenku vždy žiarlila, bolo to až okato vidieť. Videla jej schopnosti jasne a pohotovo sa vyjadriť a rozhodnosť k činu. Zrejme preto ju chcela zhovadiť. Ale nastavila zrkadlo len samej sebe.

 

Do politiky poslankyňu Ritomskú dotiahla Erika Jurinová. Už ste sa jej „poďakovali“? Bavili ste sa s ňou o pani Ritomskej?

Jasné, že poďakoval a mnohokrát. Bohužiaľ nám Máriu do klubu nedostali voliči, ale hlúpy volebný systém. Mária získala len 1764 hlasov. Trinásť ľudí získalo výrazne viac hlasov od nej, napriek tomu oni sa do parlamentu nedostali a Mária sa dostala na ich úkor. Rozhodlo poradie na kandidátke. Tak nespravodlivo je to nastavené. To nás, samozrejme, nezbavuje zodpovednosti za jej výskyt na samotnej kandidátke. Hold, líška - tvárila sa ako úprimná bojovníčka voči Ficovi, voči šikane, voči rodinkárstvu, voči darmožráčom v parlamente, Eriku zaujala a ponúkla jej miesto na kandidátke. Dnes, jasné, všetci vieme, že to bola len pretvárka. Aj s tým Ficom, keďže hlasovala ako jediná za vyslovenie dôvery jeho vláde. A, vidíte! Možno je dvojjediná. Aj líška a aj smerácka kukučka v našom hniezde, ktovie?

 

Budete v ďalších voľbách prehodnocovať systém prijímania nových poslancov?

To si píšte, že budeme. Mária je našou dostatočnou hanbou a poučením. Viete, my sme mali pred voľbami mesiac na vyzbieranie desaťtisíc podpisov, založenie hnutia a výber ľudí na kandidátku. Štandardné politické strany tak naschvál nastavili termín volieb, len aby sme to nestihli. Stihli sme. Prvé dve úlohy sme zvládli na sto percent, poslednú na trošku menej. V tom strese, celkom dobrý výkon, myslím. V ďalší voľbách, keďže stres odpadá, postavíme špičkovú kandidátku. Každému okresu dáme jedno miesto a ľudia v okrese budú musieť posúdiť, či tomu človeku dôverujú, alebo nie. Cez také sito už žiadne Márie neprekĺznu. Takže, aspoň na niečo bude celé toto divadlo dobré. Urobíme takú kandidátku, že nám ju budú „štandardní“ len závidieť, už dnes sa na to teším. Veď skutočne dobrých ľudí vhodných postaviť sa skorumpovanému politickému systému sú na Slovensku tisíce. A „Máriám“ treba dať zametať ulice.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu