Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SaS o pôsobení ministerky Zvolenskej: Šaškárne a kauzy!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dôvodov na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej je podľa predsedu SaS Richarda Sulíka mnoho. Ako povedal dnes na tlačovej besede, Zvolenská nezvláda riadenie ministerstva.

„Nezvládla zvyšovanie platov sestier, čo sa skončilo štrajkom, alebo šafárenie za niekoľko desiatok miliónov eur v bratislavskej nemocnici. V nitrianskej nemocnici boli zas potrestaní sťažovatelia na to, že nie sú pokryté nočné služby. Šaškáreň okolo zlučovania poisťovní. Kauza vrtuľníky je len poslednou kvapkou,“ vyhlásil Sulík s tým, že kauza vrtuľníky je ukážkový príklad nepružnosti ministerských úradníkov.

Generálna manažérka SaS Jana Kiššová uviedla, že ministerstvo zdravotníctva mohlo zabezpečiť plynulú prevádzku vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Mohlo totiž vypísať výberové konanie s prihliadnutím na všetky lehoty tak, aby nebol výpadok v dvoch krajoch.

„Ak to neurobili, mohli urýchliť posudzovanie žiadostí. Všetky boli doručené do 3. júla, ale prvé zasadnutie výberovej komisie bolo až 27. júla, teda viac ako 20 dní sa nekonalo,“ uviedla. Ministerstvo mohlo podľa nej tiež rozhodnúť o víťazovi konania, keď malo všetky vyžiadané doklady. To bolo 9. septembra, výberová komisia však nerozhodla. „K akcieschopnosti ich zrejme doviedla až nehoda z 13. septembra. Pretože komisia vydala licencie až potom,“ povedala. 

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská bude dnes v parlamente čeliť odvolávaniu. Vysloviť nedôveru Zvolenskej navrhli minulý piatok opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, pod návrh sa podpísalo 40 zákonodarcov. Opozícia chce ministerku odvolávať pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky.

Rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie. Opozičné strany Zvolenskú v posledných týždňoch niekoľkokrát vyzvali, aby sama odstúpila. Termín, ktorý jej stanovili, vypršal začiatkom minulého týždňa. 

Ministerka sa ešte minulú stredu na margo svojho odvolávania vyjadrila, že skutočné dôvody tu nie sú. Za rok a pol, čo je vo funkcii, sa podľa jej slov podarilo dostať zdravotníkov z ulíc späť k pacientom, aj zvýšiť platy lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom.

Zvolenská konštatovala aj to, že za jej pôsobenia nebola ani žiadna veľká ekonomická kauza a všetko, čo bolo sľúbené, aj plnia. Aj v prípade tendra, pre ktorý čelí kritike opozície, je presvedčená, že zákon dodržali. Pripomína, že celý čas bola na území Slovenska zabezpečená zdravotná starostlivosť. "Takže ani jeden z týchto dôvodov nie je relevantný," dodala šéfka rezortu zdravotníctva. 

Vláda s návrhom na odvolanie Zvolenskej nesúhlasila. Opozičnú iniciatívu považuje za účelový pokus v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ktoré sa stalo pre tragickú autonehodu 13. septembra tohto roka.

Vážne zranenia 39-ročnej ženy si vtedy vyžadovali špecializovanú pomoc v Bratislave. Po ceste sanitkou zo Skalice do Bratislavy však zomrela. Ministerstvo popiera, že výpadok záchranárskeho vrtuľníka mohol za smrť ženy. 

Zvolenská je po ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi a premiérovi treťou členkou kabinetu, ktorá v aktuálnom volebnom období čelí odvolávaniu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu