Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jahnátek sa Beblavému priznal k rodinkárstvu: Ten začne konanie, aby zmenil Slovensko!

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý chce navrhnúť, aby výbor začal konanie voči ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomírovi Jahnátkovi ako verejnému funkcionárovi.

Dôvodom je podozrenie z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov z hľadiska prijímania rodinných príslušníkov na ministerstvo do riadiacich funkcií. Beblavý o tom informoval v utorok po svojom stretnutí s Ľubomírom Jahnátkom. Informácie, ktoré poskytol minister, podľa Beblavého nevyvrátili existujúce podozrenia.

"Neexistuje žiadny spôsob ako preukázať, že príbuzní ministra boli prijatí na ministerstvo, pretože predstavovali najlepších uchádzačov ani, že vyhrali na základe férovej súťaže. Naopak bol som informovaný, že neexistuje dokumentácia, ktorá by dokázala, že boli aj ďalší uchádzači," uviedol Beblavý. 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR tiež nevie podľa neho preukázať zaradenie Jahnátkových príbuzných na riadiace posty. "Minister očividne pokladá, že je v poriadku to, keď vybavuje svojim krstným synom brigádu na ministerstve," povedal Beblavý. 

Podľa Petra Hajnalu, povereného riadením odboru komunikácie rezortu pôdohospodárstva, minister nemá žiadnu kompetenciu vo vzťahu k výberovým konaniam na štátnozamestnanecké pozície v rámci MPRV. 

"Bezprostredne po medializovaní uvedených informácií som si však vyžiadal všetky údaje k jednotlivým výberovým konaniam zo služobného úradu ministerstva, ktorý má všetky tieto procesy vo výhradnej kompetencii a oboznámil som sa s jednotlivými prípadmi. Ani v jednom z uvedených prípadov som nezistil porušenie príslušnej legislatívy, či predpisov, ktoré s týmito procesmi súvisia,” uviedol Jahnátek. Po porade s odborníkmi a zodpovednými pracovníkmi služobného úradu MPRV SR preto dospel k záveru, že vznikol nespochybniteľný dôvod na zmenu príslušných predpisov, ktoré upravujú celý proces výberových konaní. "Vydal som príkaz, aby sa všetky interné výberové konania zrušili v prípadoch, keď sa do nich neprihlási viac ako jeden uchádzač," informoval Jahnátek. 

V prípade, ak by výbor uznal ministra vinným, tak by podľa zákona prišiel o svoj ročný plat.

Jahnátek porušenie legislatívy pri výbere pracovníkov ministerstva odmieta

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) nemá vo vzťahu k výberovým konaniam na štátnozamestnanecké pozície v rámci svojho rezortu žiadnu kompetenciu, a to bez ohľadu na to, či ide o externú alebo internú formu. Uviedol to v reakcii na vyjadrenia predsedu výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala.

Minister Jahnátek pri vysvetľovaní zamestnávania príbuzných na svojom ministerstve opozičného poslanca nepresvedčil a ten preto voči Jahnátkovi navrhne konanie výboru. "Bezprostredne po medializovaní uvedených informácií som si vyžiadal všetky údaje k jednotlivým výberovým konaniam zo služobného úradu ministerstva, ktorý má všetky tieto procesy vo výhradnej kompetencií a oboznámil som sa s jednotlivými prípadmi. Ani v jednom z uvedených prípadov som nezistil porušenie príslušnej legislatívy, či predpisov, ktoré s týmito procesmi súvisia," reagoval Jahnátek. Porušenie zákona alebo inej normy nezistili podľa neho ani zodpovední pracovníci MPRV.

Zároveň si je však podľa vlastných slov vedomý toho, že nie všetko, čo je v súlade s legislatívou, sa v súvislosti s procesom výberu uchádzačov môže považovať za korektné z hľadiska etiky a morálky. "Po porade s odborníkmi a zodpovednými pracovníkmi služobného úradu MPRV som preto jednoznačne dospel k záveru, že vznikol nespochybniteľný dôvod na zmenu príslušných predpisov, ktoré upravujú proces interných výberových konaní. Vydal som príkaz, aby sa všetky interné výberové konania zrušili v prípadoch, keď sa do nich neprihlási viac ako jeden uchádzač. V zmysle tohto príkazu bude príslušná legislatívna norma zmenená a služobný úrad MPRV bude postupovať striktne v zmysle nového znenia. Tento príkaz sa týka aj všetkých organizácií riadených rezortom MPRV," doplnil šéf agrorezortu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu